Pårørende efter Scandinavian Star vil have erstatning fra den danske stat

Lysekil, Sverige 19900408. Brann om bord i passasjerferjen Scandinavian Star i Skagerrak mellom Oslo og Fredrikshavn. 159 mennesker omkom i brannen. Skipet i brann ved kaia i Lysekil.Foto: Tor Arne Dalsnes / SCANPIX

Skrevet af

26. september 2022

Bang@radio4.dk

Bang@radio4.dk

Efter en uvildig undersøgelse har konkluderet, at Søfartsstyrelsen skulle have foretaget en kontrol af skibet, vil de pårørende nu have erstatning fra den danske stat. Enhedslisten bakker op.

I starten af september konkluderede en uvildig undersøgelse bestilt af Erhvervsministeriet, at Søfartsstyrelsen skulle have foretaget en kontrol af skibet, inden det sejlede med passagerer første gang i Danmark 1. april 1990 – kun en uge før den fatale påsatte brand. Og på baggrund af det har “Støttegruppen for efterladte og overlevende efter Scandinavian Star” skrevet et brev til Erhvervsminister Simon Kollerup, hvor de beder om en erstatning.

– En erstatning vil være en erkendelse af statens ansvar, men det vil også være en erkendelse af, at de overlevende har fået en forkert historie gennem 32 år, siger Jan Harsem, der mistede sin gravide hustru i brandkatastrofen, til Radio4.

Også danske Mike Axdal, der var med på færgen og mistede sin bror og sin far, mener, at en erstatning vil være en hjælp.

– Men bliver ikke lykkeligere af en erstatning, men jeg mistede min far og min bror i ulykken, og i 32 år er jeg blevet holdt hen af usandheder, siger han til Radio4

Hør interviewet med Mike Axdal, der var med på færgen og mistede sin bror og sin far, her:

Enhedslistens Søren Søndergaard, der sidder i Folketinget følgegruppe for Scandinavian Star ser positivt på ønsket om erstatning.

– Hvis de danske myndigheder havde passet deres arbejde, var de 159 personer ikke døde. Så der skal komme en eller form for anerkendelse fra danske stat.

Søren Søndergaard vil dog ikke sige, hvor stor en erstatning, han mener, de skal have, men synes, at det er vigtigt at erkende sit ansvar.

– Vi må finde et niveau, hvor flertallet af de efterladte føler, at de har fået en fair erkendtlighed, men man kan jo aldrig nogensinde gøre den fejl god igen, siger Søren Søndergaard til Radio4.

Hør interviewet med Søren Søndergaard (EL), der sidder i Folketinget følgegruppe for Scandinavian star:

Også advokat Mads Pramming bakker de pårørende op. Han har de seneste år har ført sagerne om Godhavnsdrengene og de grønlandske ’eksperimentbørn’ mod den danske stat og vundet.

– Jeg ser det som en god sag for de pårørende, fordi rapporten konkluderer at staten lavede en fejl, siger Mads Pramming til Radio4.

Hør interviewet med advokat Mads Pramming her: 

Afspiller nu

Frontlinjen

05:05
06:00