På med cykelhjelmen: Halvdelen af danskerne vil gøre den lovpligtig

Cyklist på Inderhavnsbroen. Det er bidende koldt, og frost og sol, så cyklisten har varmt vintertøj på, tørklæde foran hovedet, solbriller og cykelhjelm.

Skrevet af

18. marts 2022

idk@radio4.dk

idk@radio4.dk

En ny undersøgelse viser, at halvdelen af de adspurgte mener, at cykelhjelme skal være lovpligtige. Men det får ikke opbakning fra Cyklistforbundet.

Hvis man glemmer cykelhjelmen, så skal det straffes ved lov. Det mener halvdelen af de adspurgte i ny undersøgelse.

Sådan lyder konklusionen, efter Kantar Gallup for Gjensidige i november og december sidste år gennemførte undersøgelsen blandt 1.543 repræsentativt udvalgte danskere. Dermed mener hver anden dansker, at hjelmen skal være lovpligtig at bære.

Vores reporter har været på gaden i indre København for at tale med nogle af cyklisterne om idéen. Flere af dem cyklede uden cykelhjelm. En af dem var Henning på 67 år, og det var helt bevidst.

Hør interviewet med 67-årige Henning, der ikke bærer cykelhjelm her i Radio4 Morgen:

”Nu har jeg cyklet i 55 år, og jeg har aldrig brugt cykelhjelm. Så det har jeg ikke tænkt mig,” siger Henning.

Og hvis cykelhjelmen bliver lovpligtig, ville han skære ned cykelturene.

”Fordi det er ubehageligt at cykle med cykelhjelm. Specielt når det er en lille smule lunere end her, så sveder man gennem hovedet. Hovedet koger jo,” siger han.

Ifølge Rådet for Sikker Trafik reducerer en cykelhjelm risikoen for alvorlige hovedskader med cirka 60 procent.

Men i Cyklistforbundet, som repræsenterer de danske cyklister, mener man ikke, at det skal være lovpligtigt at have cykelhjelm på, når man cykler. Det forklarer direktør Klaus Bondam.

Hør hele interviewet med Klaus Bondam fra Cyklistforbundet her:

”Det er en rigtig god idé at tage en cykelhjelm på, og det anbefaler vi også i Cyklistforbundet. Men derfra og så gøre det lovpligtigt, er vi sikre på vil begrænse antallet af cyklister. Og det er der ikke nogen, der er tjent med,” siger Klaus Bondam.

Det synspunkt er Harry Lahrmann dog langt fra enig i. Han er trafikforsker ved Aalborg Universitet.

Hør hele interviewet med trafikforsker Harry Lahrmann her:

”Vi har rigtig mange ulykker med cykler. Og i rigtig mange af dem er der hovedskader på cyklisten. Der vil cykelhjelmen hjælpe. Så at lave en lovgivning for cykelhjelm er en rigtig god idé. Det svarer til, dengang vi gjorde det lovpligtigt at have sikkerhedssele på i bilerne. Så ja, det kan ikke gå for hurtigt,” siger han.

I Cyklistforbundet lyder et af argumenterne, at politiet slet ikke har ressourcerne til at håndhæve lovkravet, hvis det bliver en realitet. Men det giver trafikforsker Harry Lahrmann ikke meget for. Ifølge ham er det et vilkår, at politiet ikke har mulighed for at håndhæve alle love, og man i stedet må gennemføre kontroller fra tid til anden.

Foto: Christian Lindgren/Ritzau Scanpix

Afspiller nu

TALENTLAB

20:05
21:59