I dag er der deadline for de danske regioner og kommuner for at indsende en liste til Miljøstyrelsen over de steder, hvor der kan være anvendt det sundhedsskadelige fluorstof PFOS i større mængder.
Listerne skal give et overblik over, hvor i Danmark der har været brandskoler og øvelsespladser, hvor man har brugt giftig brandslukningsskum, der indeholder PFOS.
Det var miljøminister Lea Wermelin, der tilbage i juli bad om listerne, fordi flere borgere i Korsør havde fået konstateret store mængder PFOS i kroppen efter at have spist forurenet kalvekød fra marker nær den lokale brandskole.
Hvis man har store mængder PFOS i kroppen, har man risiko for forhøjede kolesteroltal, som kan føre til hjerte-kar-sygdomme. Forskning peger også på, at stoffet påvirker immunsystemet.
Derfor er det godt, at man nu får et overblik over omfanget af forureningen, mener professor i miljømedicin ved Syddansk Universitet, Philippe Grandjean. Han mener dog, at der også bør kigges på flere andre mulige forureningsområder:
“Det er en udmærket start. Men vi skal tænke på, at de her flourstoffer er blevet anvendt til tæpper, regntøj, pizzabakker. Det vil sige, at der må være en lang række virksomheder og måske affaldspladser, hvor der ligger mange kilo af stofferne,” siger Philippe Grandjean til Radio4 Morgen.
Hør interviewet med professor Philippe Grandjean her:
Oversigten senere i dag vil give et billede af, hvor i landet der kan være problemer med PFOS-forurening. Men det er vigtigt, at den bliver fulgt op med handling, siger Philippe Grandjean:
“Vi skal finde ud af, hvor meget af det, der er sivet ned til grundvandet og løbet ud i søer og åer, og hvor meget der forurener landbrugsjorden, så stofferne kommer ud i vores fødevarer,” siger han og fortsætter:
“Det, som regionerne og miljømyndighederne offentliggør i dag, vil være et første skridt. Og så må vi håbe, at de er villige til at tage det næste og virkelig grave dybere end bare screeningen rundt omkring i landet.”
Foto: Socialstock/TOPFOTO/Ritzau Scanpix