OVERBLIK: Det ved vi om missilnedslag i Polen

Smoke rises in the distance, amid reports of two explosions, seen from Nowosiolki, Poland, near the border with Ukraine November 15, 2022 in this image obtained from social media. Stowarzyszenie Moje Nowosiolki via REUTERS THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. MANDATORY CREDIT.NO RESALES.NO ARCHIVES.

Skrevet af

16. november 2022

Polen har bekræftet, at to personer tirsdag er dræbt i en eksplosion. Derudover er meget fortsat uvist.

Tirsdag eftermiddag ramte et missil den polske landsby Przewodow tæt på grænsen til Ukraine. Missilet dræbte to personer.

Der er endnu ingen bekræftede informationer om, hvem der affyrede missilet.

Her kan du blive klogere på, hvad vi ved om tirsdagens begivenheder.

* Foreløbige undersøgelser tyder på, at et missil, der ramte Polen, blev affyret af Ukraine for at ramme russisk missil, oplyser amerikanske embedsmænd til AP.

* Ifølge det polske udenrigsministerium var det et russiskproduceret missil, som ramte den polske landsby Przewodow klokken 15.40 lokal tid tirsdag.

* To polske statsborgere er blevet dræbt i eksplosionen.

* Polen havde natten til onsdag ikke afgørende beviser for, hvem der affyrede det missil, som ramte landsbyen, oplyste Polens præsident, Andrzej Duda, som tilføjede, at missilet dog “højst sandsynligt” er “russiskproduceret”.

* Den amerikanske præsident, Joe Biden, siger, at foreløbige informationer viser, at det er “usandsynligt”, at missilet er affyret fra Rusland.

* Nato overvåger situationen og holder hastemøde onsdag.

* Polen, som er medlem af Nato, oplyser, at man er ved at undersøge, om der er brug for at aktivere artikel 4 i forsvarsalliancens traktat.

* Artikel 4 handler om, at medlemslandene vil rådføre sig med hinanden, når et medlemslands territoriale integritet, politiske uafhængighed eller sikkerhed er truet.

* Den polske premierminister, Mateusz Morawiecki, opfordrer landets befolkning til at “forblive rolig”.

* Rusland afviser at stå bag et missilangreb mod Polen. Det russiske forsvarsministerium kalder beskyldninger for en “bevidst provokation”.

* Eksplosionen i Polen skete, nogenlunde samtidig med at flere ukrainske byer blev ramt af, hvad Ukraine mener var russiske missiler. Rusland har tirsdag ifølge Ukraine affyret “omkring 100” missiler.

* Reaktionerne er strømmet ind fra flere sider.

* Blandt andre fra Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, og den danske statsminister, Mette Frederiksen.

* Det er især det faktum, at Polen er medlem af Nato, der har medført de kraftige reaktioner. Hvis det viser sig, at Rusland målrettet har angrebet Polen, kan det potentielt medføre et modsvar fra Natos medlemslande.

Kilder: AP, CNN, Reuters og AFP.

/ritzau/

Foto: Stowarzyszenie Moje Nowosiolki/Reuters/Ritzau Scanpix

Afspiller nu

COMEDY-KONTORET

14:05
15:00