Over 50.000 støtter til borgerforslag, der skal sikre hjælp til familier, der oplever spædbarnsdød

14 dage gammel baby. Lille barn sover i babylift. Babybillede af spædbarn. Nøgleord: lift træt træthed hvile søvn sovende portræt dreng ansigt lille sød tager et hvil pause tryg trygt to uger ansigtsudtryk hviler sig er faldet i søvn

Skrevet af

17. februar 2021

Et borgerforslag, der vil sikre “hurtig og rigtig” hjælp til familier, der oplever spædbarnsdød har siden i søndags fået 54.946 støtter.

Christina Lydorf er et af de mange mennesker, der støtter forslaget. Hun står bag fællesskabet “Ja! Det er mig med den døde dreng!” for forældre og pårørende, der har mistet. Hun mistede nemlig selv sin dreng, da han var 14 måneder:

“Vi puttede ham en aften, og da vi gik ind og tjekkede til ham om morgenen, så var han død i sin seng. Vi havde ikke noget forløb op til med et hospital eller nogen, der kunne sige: vi er på vej mod noget, der er ubehageligt. Det kom som et chok for os”, siger hun til Radio4 Morgen.

Hun kunne godt have tænkt sig, at nogen havde rakt ud og hjulpet hende dengang:

“Jeg havde virkelig meget brug for, at der var en eller anden voksen, der satte sig ned med mig helt lavpraktisk og sagde: du skal sygemelde dig fra dit arbejde, du skal tjekke ud, om der er nogen, der laver aftensmad til dig, du skal gå i bad, for du stinker. Der skulle være nogle voksne, der passede på mig, for jeg kunne ikke selv passe på mig,” siger hun.

Verdens bedste ide

Borgerforslaget går blandt andet ud på, at sundhedsplejersker skal tilbydes en efteruddannelse, der sætter dem i stand til at yde relevant støtte og praktisk hjælp til forældre, som mister deres barn ved uventet død.

Fx skal sundhedsplejersken hurtigst muligt kontakte familien, vurdere situationen og præsentere de muligheder der findes for psykolog og familie-terapeut, ligesom sundhedsplejersken også skal kunne etablere kontakt til en krisepsykolog eller læge og hjælpe med at søge sorgorlov.

Og Christina Lydolf er meget glad for, at det her initiativ er blevet taget:

“Jeg synes det er verdens bedste ide, den er bare ikke kommet til mig. Det lyder som et meget bedre alternativ end det, der er nu”, siger hun.

Det er nemlig meget svært at gøre noget selv, når man lige har mistet sit barn:

“Hvis jeg ikke er i stand til at gå i bad, eller huske at mine børn skal i børnehave, så er jeg heller ikke i stand til at træffe ægte, voksne beslutninger”, siger hun.

Flere partier er positive over for forslaget

Flere partier stiller sig positive over for forslaget. Et af dem er Enhedslisten.

“Det er en ekstrem svær situation at miste et spædbarn. Jeg tror slet ikke, vi er i stand til at sætte os ordentlig ind i det, os der ikke har prøvet det. Nogle kan finde trøst i noget praktisk arbejde. Nogle har et netværk der kan hjælpe dem, og andre falder ned i et hul, uden at have nogen, der kan hjælpe, og der tror jeg, at sundhedsplejerskerne, som kommer i hjemmet umiddelbart efter en fødsel og lærer børnene og parrene at kende, kan træde ind, også i en svær situation som det her. Det tror jeg, er en rigtig god løsning”, siger Pernille Skipper, der er sundhedsordfører i Enhedslisten.

Marlene Ambo-Rasmussen, der er familieordfører fra Venstre mener også, at borgerforslaget er en god ide.

“Det var meget hjerteskærende at læse den personlige fortælling, der lå bag borgerforslaget. Det at miste sit barn, det må absolut være det allerværste, man kan opleve her i livet. Det var også hjerteskærende at læse, hvordan netværket, der bakker op omkring familien, bliver afgørende for, at de kommer videre. Det er det desværre ikke alle, der har. Derfor har det her borgerforslag gang på jord, og det er bestemt noget vi i Venstre bakker helhjertet op omkring”, siger hun til Radio4 Morgen.

Hør interviewet med Christina Lydorf, der står bag fællesskabet “Ja! Det er mig med den døde dreng!” for forældre og pårørende, der har mistet, her:

Hør interviewet med Pernille Skipper, der er sundhedsordfører i Enhedslisten og Marlene Ambo-Rasmussen, der er familieordfører fra Venstre, her:

Afspiller nu

Tar jeg fejl?

10:05
12:00