Organisation vil sikre ikke-vaccinerede mulighed for “rent blod”

Blodfraktionering på Klinisk Immunologisk Afdeling på Rigshospitalet i København, mandag den 6. august 2018. På afsnittet for blodfraktionering fremstilles blodkomponenter fra donorblod.

Skrevet af

31. januar 2023

gup@radio4.dk

gup@radio4.dk

Personer, der ikke er blevet vaccineret mod COVID-19, bør have muligheden for modtage blod fra personer, der ligesom dem selv er uvaccinerede.

Sådan lyder ønsket fra en verdensomspændende organisation, der kalder sig Safe Blood Donation.

Fabrice Knecht er teamleder for den ny-startede danske fraktion af organisationen, og han mener at ønsket om at kunne fravælge vaccineret blod, er et ønske om frihed.

”Vi går ind for det frie valg, og det her handler om at kunne træffe et frit valg. I mine øjne burde vi slet ikke diskutere, om det kan være rigtigt eller forkert at måtte træffe et frit valg.”

Du kan høre mere om hvorfor Fabrice Knecht og Safe Blood Donation mener, at man burde kunne fravælge blod fra personer som er vaccineret mod COVID-19 her:

Safe Blood Donation ønsker, at blodbanker og hospitaler noterer sig, om det blod, som de har til rådighed, er blevet vaccineret mod COVID-19 eller ej. Ønsket kommer på baggrund af en mistro om hvad vaccinerne indeholder og gør ved kroppen.

Men den bekymring behøver de ikke at have.

Det siger Mie Topholm Bruun, speciallæge i klinisk immunologi og afdelingslæge på klinisk Immunologisk afdeling på Odense Universitetshospital og ansvarlig for Det Danske Bloddonorstudie i Region Syddanmark.

”Jeg mener bestemt ikke, at der er nogen grund til at være bekymret. Der er ikke nogen videnskabeligt anerkendt forskning, som på nogen måde peger i retning af, at der er skadelige effekter ved at modtage blod fra donerer, som vaccineret mod coronavirus.”

Samtidigt peger Mie Topholm Bruun på, at forskere og læger i Danmark hele tiden holder nøje øje med den nyeste forskning på området.

Du kan høre hele forklaringen på, hvorfor Mie Topholm Bruun mener, at Safe Blood Donations bekymring er overvurderet her:

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Afspiller nu

COMEDY-KONTORET

14:05
15:00