SMVdanmark: Bevar store bededag og fjern 2. pinsedag

Der står støv i luften og damer på bordene.De er halvt udklædte og helt oppe at køre. Vi taler om 1200 pænt overrislede kvinder. Det er 'Danmarks største damefrokost 2017' i det store telt på Døllefjelde-Musse Marked på Lolland. Den er lige så succesfuld som larmende.De nærmest skriger i kor: 'Døllefjelde-Musse/ Døllefjelde-Musse/ Døllefjelde-Musse…' Igen, igen.

Skrevet af

20. januar 2023

gup@radio4.dk

gup@radio4.dk

Fælles for både store bededag og 2. pinsedag er, at de falder på samme ugedag hvert år. Store bededag om fredagen og 2. pinsedag om mandagen. Derfor giver det bedre mening at bevare en helligdag om fredagen end om mandagen.

Det siger Jakob Brandt, administrerende direktør i SMVdanmark.

”Vi har rigtig mange medlemmer, som har travlt på store bededag, fordi det ligger om fredagen. Blandt andet i forbindelse med Døllefjelde-Musse Marked, konfirmationer og andre store og små festligheder. Man kan ikke bare rykke det hele til en mandag. Folk vil hellere drikke en øl om fredagen, end om mandagen hvor man skal arbejde dagen efter.”

Du kan høre mere om hvorfor, store bededag er vigtigere for SMV Danmark end 2. pinsedag her:

Det er ikke kun SMVdanmark, som har øjnene rettet mod 2. pinsedag i stedet for store bededag. Det har folketingsmedlem for Radikale Venstre Christian Friis Bach også.

På Twitter skriver han, at store bededag har folkelig forankring i modsætning til 2. pinsedag, som er en ’mærkelig helligdag’.

Med det mener han, at 2. pinsedag ikke har de samme kirkelige traditioner.

”Efter min opfattelse er der flere kirkelige handlinger forbundet med store bededag blandt andet mange konfirmationer. Derudover har den også større folkelig forankring, som jeg tror, man har undervurderet. Jeg siger ikke, at vi gør det ene eller det andet, men det er et forsøg på at gå konstruktivt ind i forhandlingerne om at fjerne en helligdag.”

Christian Friis Bach understreger, at forslaget om at fjerne 2. pinsedag er hans eget input i debatten, og ikke en del af Radikal Venstres officielle politik.

Du kan høre hele interviewet med Christian Friis Bach her:

Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix

NaN:NaN
NaN:NaN