Oberstløjtnant: ”Det er et lille stykke Amerika midt i Tyskland”

Helicoopter Mi-171S at the FARP Bores air base during the Ramstain Rover 2013 training in Hruba Voda, Czech Army Training Center Libava, north of Olomouc, Czech Republic on September 11, 2013. Photo/Lubos Pavlicek (CTK via AP Images)

Skrevet af

22. februar 2022

Måske skal vi vænne os til amerikanske tropper på dansk jord.

Der er sabelraslen på kontinentet, og spændingerne mellem Ukraine og Rusland tager til dagligt. For et par uger siden præsenterede Mette Frederiksen et nyt forsvarsaftalesamarbejde med USA, som åbner muligheden for, at amerikanerne fremover kan placere tropper i Danmark.

I Tyskland har amerikanske soldater været en del af hverdagen siden de tyske tropper nedlagde våbnene i 1945. Og i dag er Tyskland hjem for de største amerikanske baser uden for USAs grænser.

Så hvis vi skal vænne os til tanken om amerikanske soldater i Danmark, kan vi jo fint spørge tyskerne om deres erfaringer. Det gør Thomas Schumann i denne uges udgave af Genau.

Per Jensen er oberstløjtnant i det danske Forsvar og udstationeret på Ramstein Air Base i byen Ramstein-Miesenbach, der ligger i Rheinland-Pfalz og rummer omkring 13.000 personer fra det amerikanske militær.

”Det er et lille stykke Amerika, der bare er placeret midt i Tyskland,” siger Per Jensen.

”Alt inde på basen bliver afregnet i dollar. Uanset om det er restaurantbesøg, indkøb eller andet, så bliver det afregnet i US dollar.”

”Man skal uden for basen, hvis man vil opleve Tyskland,” slutter Per Jensen.

Susanne Rauch er opvokset tæt på Ramstein Air Base. Hun fortæller, at det var underligt at vokse op så tæt på en amerikansk luftbase. For hende virkede basen både beskyttende og som en trussel.

”Jeg havde følelsen af, at så længe basen var der ville amerikanerne beskytte dem, hvis den kolde krig blev varm,” siger hun og fortsætter:

”Men samtidig ville basen nok være det første mål ved et angreb fra Ruslands side.”

Susanne Rauch husker også, hvordan der ofte i 1970’erne kørte kampvogne gennem byen, uden at folk på forhånd vidste, at det ville ske.

”Det var meget skræmmende som barn,” fortæller hun.

Vil du høre den historiske forklaring på, hvorfor der overhovedet findes amerikanske militærbaser i Tyskland, så lyt med her:

 

Foto: Lubos Pavlicek/AP/Ritzau Scanpix

Afspiller nu

PORTRÆTALBUM

11:05
13:00