Nyuddannet sundhedsplejerske: Vi er ikke klar til flere fædre på barsel

Mand med barn på skuldrene ved Strøget

Skrevet af

28. juni 2022

Bang@Radio4.dk

Bang@Radio4.dk

Om godt en måned træder den nye øremærkede barselsordning i kraft.

Men det er sundhedsplejen ikke klar til. Det mener Emilie Grønfeld Wille, nyuddannet sundhedsplejerske.

“I hele vores tid som sundhedsplejersker har vi været vant til et samfund, hvor det var mor der gik hjemme. Så jeg tror der er brug for en kulturændring i sundhedsplejer før vi bliver klar til at håndterer de mange fædre på barsel,” siger Emilie Grønfeld Wille.

Hør interviewet med Emilie Grønfeld Wille her:

Den nye øremærkede barsel kommer til at gælde for forældre til alle børn, der bliver født efter d. 2. august i år. I den øremærkede barselsordning vil mor og far hver have 11 ugers barsel, mens de sidste 26 uger kan deles, som det passer familien bedst.

Det betyder, at landets sundhedsplejersker efter alt at dømme, skal til at have en del mere med fædrene at gøre, end man tidligere har været vant til.

Og ifølge Emilie Grønfeld Wille kan det give nogle udfordringer.

“Vi mangler helt lavpratisk at notere telefonnumre på fædrene, så vi kan skrive til dem, men sundhedsplejerskerne skal også blive bedre til at inddrage fædrene og være opmærksomme på deres rolle.

Susanne Lücke, formand for Fagligt Selskab for Sundhedsplejersker, er enig med Emilie Grønfeld Wille.

“I rigtigt mange år har vores hovedfokus været på mor og barn, så derfor skal der da en kulturændring til når vi også skal til at have fokus på faren,” siger Susanne Lücke.

På trods af bekymringen fra både Emilie Grønfeld Wille og Susanne Lücke har Jonas Jeppesen, gymnasielærer og far til to børn i Faaborg-Midtfyn Kommune, har kun god erfaring med sundhedsplejen i forløbet med hans børn.

“Det hele var meget naturligt. Jeg tænkte ikke over, at jeg sad der som far for sundhedsplejersken var god til inddrage mig”, siger Jonas Jeppesen.

Hør interviewet med Jonas Jeppesen her:

Afspiller nu

KRANIEBRUD

19:05
20:00