nyuddannede lærere forlader folkeskolen efter kort tid

Signe Goldmann/Ritzau Scanpix

Skrevet af

7. juni 2024

Benjamin Hørlück Munk

ben@radio4.dk

Hver femte nyuddannede lærer har forladt folkeskolen tre år efter ansættelsen, viser en analyse fra AE.

De nyuddannede lærere forlader folkeskolen efter kortere tid end deres ældre kollegaer gjorde.

Det viser en analyse, som Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) har foretaget på baggrund af data fra Danmarks Statistik.

Knap en femtedel af de lærere, der blev færdiguddannede i 2018 og umiddelbart efter fik et job i folkeskolen, havde tre år efter forladt den.

Fem år efter endt uddannede havde 23,7 procent af de nyuddannede lærere ikke længere job på en folkeskole.

- Blandt folkeskolelærerne, der blev færdige i 2013, gik der fem år før hver femte havde forladt folkeskolen igen. Blandt folkeskolelærerne fra 2018 skulle der kun gå tre år.

- Med andre ord forlader flere nyuddannede lærere folkeskolen efter kort tid, siger analysechef i AE Emilie Damm Klarskov i en pressemeddelelse.

Og tendensen har været støt stigende fra 2013-2020, som er den årrække som AE har kastet et blik på i analysen, fortæller analysechefen.

Analysen viser desuden, at omkring halvdelen af de lærere, der forlader folkeskolen efterfølgende fortsat beskæftiger sig med undervisning, størstedelen på en privat grundskole.

Udviklingen ærgrer og bekymrer Gordon Ørskov Madsen, der er formand for Danmarks Lærerforening. For det er et problem, at så mange lærere forlader folkeskolen, siger han til Radio4 Morgen.

- Det, at man skifter lærer tit, betyder noget for trivslen, fællesskabet i klassen og indlæringen. Og det er også et problem, at vi uddanner lærere i fire år, og så holder man kun et par år. Det er ikke hensigtsmæssigt.

Hør hele interviewet med Gordon Ørskov Madsen her:

Omkring 30 procent af de nyuddannede lærere, der forlader grundskolen får arbejde i en anden branche end undervisningsbranchen, mens de øvrige omkring 20 procent ikke er i arbejde.

Der har over den årrække, som AE har kigget nærmere på i analysen, ikke været nogen større bevægelse i, hvor stor en andel, der søger henholdsvis mod andre undervisningsjobs, andre brancher eller ikke er i arbejde.

- Dem, der forlader folkeskolen, laver nogenlunde det samme, som de gjorde tidligere. Der er bare blevet flere, der forlader folkeskolen, siger Emilie Damm Klarskov.

/ritzau/

Afspiller nu

MIG OG AI

10:10
11:00