Nye oplysninger: Nordic Waste kæmpede med jordskred længe før katastrofen

Sådan har det blandt andet set ud i et område hos Nordic Waste over tre måneder inden jordskredet i december.Foto: Privat

Skrevet af

20. januar 2024

Tobias Hansen Bødker

tohb@radio4.dk

Andreas Krogsgaard Stenshøj

anst@radio4.dk

Nordic Waste har kaldt jordskreds-katastrofen i december “en uforudsigelig tragedie”. Men ifølge tidligere medarbejdere kæmpede virksomheden med jordskred igennem store dele af 2023.

Nordic Waste kalder jordskreds-katastrofen ved Randers “en uforudsigelig tragedie”, men nu viser det sig, at virksomheden igennem store dele af 2023 kæmpede med flere jordskred.

Både i foråret, sommeren og efteråret sidste år var Nordic Waste ramt af bevægelser i jorden, der ifølge tidligere medarbejdere og samarbejdspartnere var så kraftige, at man reagerede med afværgende foranstaltninger.

Det kan Radio4 nu fortælle på baggrund af videoer og billeder fra virksomhedens arealer, interne mails fra Randers Kommune og samtaler med en række tidligere medarbejdere i Nordic Waste og samarbejdspartnere til firmaet, der fredag indgav en konkursbegæring. 

Hør mere om sagen i seneste afsnit af podcasten "FOKUS", der hvor du hører podcasts.

De nye oplysninger kommer efter en periode, hvor Nordic Waste, der nu har begæret sig konkurs, selv har betegnet situationen som “en uforudsigelig tragedie” og “af et omfang, som ingen kunne have forudset.”  

Men ifølge en tidligere medarbejder, der i over et år kørte med jord for Nordic Waste i Ølst, var der i løbet af 2023 adskillige tegn på, at bevægelserne i jorden tog til.  

- Det her med, at de ikke kan huske, at den her jord skrider, det kan godt pisse mig lidt af. For vi har ikke lavet andet end at fortælle dem, at nu skrider jorden igen derude, siger en tidligere medarbejder, der af hensyn til sine fremtidige jobmuligheder i branchen ikke vil have sit navn offentliggjort, men Radio4 er bekendt med hans identitet.  

Fem andre tidligere medarbejdere hos Nordic Waste, der alle har været ansat i 2023, tegner det samme billede over for Radio4. 

I perioden op til, at det kraftige jordskred i december blev offentligt kendt, tog Nordic Waste flere foranstaltninger for at sikre arealet og fortsætte driften trods bevægelser i jorden.

Gravemaskiner og gummiged fjernede i perioden nedstyrtet jord i døgndrift, man fremrykkede sprængningen af en 75 meter høj skorsten markant og hyrede elektrikere til i al hast at flytte en transformer truet af jordmasserne. 

Hvis transformeren blev dækket til af jord, kunne den være sprunget i luften og have efterladt halvdelen af området uden strøm, fortæller elektrikeren, der udførte opgaven i november, til Radio4. 

Miljøforvaltningen i Randers Kommune oplyste allerede sidste forår til byrådet, at man var "bekendt" med et jordskred "fra tilsyn på virksomheden". 

Nu viser det sig, at kommunen også i ”sommeren 2023” blev opmærksomme på "mindre jordskred", fremgår det af en intern mail fra forvaltningen sendt i januar, som Radio4 har læst. 

Efter endnu et tilsyn i efteråret bad kommunen Nordic Waste dokumentere, hvad de ”gør for at undgå jordskred”, står der i mailen, som ikke tidligere har været beskrevet offentligt.

Ifølge Randers Kommune skulle Nordic Waste i den forbindelse have forklaret, at der var tale om “et lokalt skred forårsaget af tung trafik på vejen op til jordtippen.” 

De to jordskred i foråret og sommeren var dog ifølge flere medarbejdere og samarbejdspartnere til Nordic Waste langt fra de eneste gange i løbet af 2023, at jordens bevægelser skabte problemer. 

Ekspert: Alarmklokkerne burde ringe   

Vivi Kathrine Pedersen, der er lektor ved Aarhus Universitet og blandt andet beskæftiger sig med landskabsdannelse, forklarer, at med de store mængder nedbør, der ramte Danmark sidste år, var der gode betingelser for at skabe jordskred i det lerholdige underlag, der er under Nordic Waste.  

Derfor mener hun, at de nye oplysninger om omfanget af problemer forud for det kraftige jordskred i december er opsigtsvækkende.  

- Alarmklokkerne burde ringe, og det tænker jeg også, at de har gjort på en eller anden måde, siger Vivi Kathrine Pedersen med henvisning til, at Nordic Waste har taget flere foranstaltninger i perioden for at bremse jordskred.  

Bevægelserne i jorden tvang blandt andet Nordic Waste til at gennemføre en sprængning af en 75 meter høj skorsten, fordi den var i fare for at vælte over i bygninger. 

Men nu viser det sig, at sprængningen, der fandt sted den 1. oktober, oprindeligt var "tidsubestemt" og slet ikke planlagt til at finde sted endnu, men måtte pludselig rykkes markant frem på grund af problemerne hos Nordic Waste.

Det var Mikkel Lerdrup fra Dansk Sprængnings Service Aps, som stod bag den kontrollerede sprængning af skorstenen. Ifølge ham var opgaven med at vælte skorstenen oprindeligt “tidsubestemt” og ikke konkret planlagt. 

Men i takt med, at jorden begyndte at bevæge sig ned mod skorstenen, blev opgaven pludselig så akut, at weekenden måtte tages i brug.

- Jorden arbejdede meget omkring skorstenen. Mens vi arbejdede der, måtte området omkring skorstenen løbende friholdes. Det var tydeligt, at situationen var problematisk, siger Mikkel Lerdrup, der dog mener, at Nordic Waste “på daværende tidspunkt gjorde meget for at bremse, begrænse og holde jorden på egen grund.” 

Frygtede eksplosion 

I begyndelsen af november var den gal igen på pladsen.

En transformer var i stor fare for at blive dækket til af jord og måtte flyttes til et mere sikkert sted på grunden. 

Radio4 har talt med en af elektrikerne, der blev kaldt ud til Nordic Waste for at løse opgaven. 

- Transformeren skulle fjernes, fordi deres jordvold kom tættere og tættere på transformeren. Så blev den flyttet om på bagsiden, så den stod mod Ølstvej. Det var for at undgå, at den blev dækket af jorden derude, siger han. 

Ifølge elektrikeren var der to hold på skift på pladsen, der sad i gravemaskiner og fjernede jord fra transformeren døgnet rundt i tre dage for at holde den fri. 

Hvis transformeren blev dækket til af jord, kunne den være sprunget i luften, og have efterladt halvdelen af området uden strøm, tilføjer han. 

En tidligere medarbejder, der var ansat i andet halvår af 2023, forklarer, at han ikke var overrasket over, at jordskredene tog til.  

- I al den tid jeg har været der, har vi set det komme. Det æder mere og mere. Da jeg startede, havde vi en vaskehal på pladsen, og da jeg sluttede, havde det rykket sig måske 100 meter, siger han.  

- Der er blevet snakket om det nærmest hver dag til middagspauser (at jorden var ustabil, red.). Folk snakkede om det hver evig eneste dag. Man kunne se, at det hele rykkede sig, og de tiltag, man gjorde, virkede ikke en skid, siger medarbejderen, der ikke ønsker sit navn frem. 

Radio4 har forelagt Nordic Waste de konkrete beskrivelser i denne artikel, men virksomheden har ’ingen kommentarer’. 

David Peter York, der er tidligere direktør og nuværende bestyrelsesmedlem i Nordic Waste, er også blevet forelagt de konkrete beskrivelser i denne artikel, men han har heller ’ingen kommentar’. 

Fredag indgav Nordic Waste en konkursbegæring.

 

Afspiller nu

NYHEDERNE PÅ RADIO4

14:00
14:05