Nye mails afslører: Nordic Waste forsøgte at få fat i mere PFOS fra Korsør

Foto: Screenshot/Nordic Waste/Randers Kommune

Skrevet af

22. februar 2024

Tobias Hansen Bødker

tohb@radio4.dk

Jeppe Reedtz Husted

jrh@radio4.dk

I 2021 tog Nordic Waste imod 22 tons PFOS-forurening fra Korsør, som aldrig blev renset. Nye mails viser, at firmaet kort efter spurgte, om der var mere PFOS-slam på vej fra Slagelse Kommune.

Mens tonsvis af PFOS-forurening fra Korsør allerede lå hos Nordic Waste, som aldrig rensede den stærkt forurenede slam, forsøgte Nordic Waste samtidig at få fat i endnu mere PFOS fra Korsør. 

Det fremgår af hidtil ukendte mails, som Radio4 har fået aktindsigt i. 

Bare en måned efter, at en lastbil i april 2021 havde læsset 22 tons PFOS-forurening af hos Nordic Waste, skrev en af firmaets medarbejdere af egen drift til Slagelse Kommune for at høre, om kommunen havde “en fornemmelse af, om der kommer mere PFOS-jord.” 

- Jeg tænkte blot, at med de mængder, og den ballade jeg har kunnet læse mig til, blev det ikke til så pokkers meget, skrev medarbejderen fra Nordic Waste. 

Området ved den tidligere brandskole i Korsør, hvor PFOS-slammet stammede fra, er blevet betegnet som en af de mest forurenede grunde i Danmark.  

Nordic Waste stod klar til at tage imod mere PFOS fra området, viser de nye mails. 

- Uanset hvad, har du sediment, eller andre forureninger, så er jeg her og (er, red.) åben for en dialog omkring en god løsning, skrev medarbejderen fra Nordic Waste og tilføjede: 

- Du siger bare til. 

Ifølge mailkorrespondancen havde Slagelse Kommune ikke mere PFOS-forurening til Nordic Waste; kommunen oplyser til Radio4, at de kun sendte PFOS-holdigt slam til virksomheden én gang 

I offentligheden har Nordic Waste tegnet et billede af, at firmaet kunne fjerne det svært nedbrydelige og kræftfremkaldende flourstof PFOS fra jord gennem “et særligt vaskeanlæg.” 

Miljøstyrelsen har tidligere oplyst til Radio4, at styrelsen i 2021 ikke kendte til danske virksomheder, som kunne rense PFOS ud af jord. 

Eksperter og samarbejdspartnere undrede sig derfor, da Radio4 tidligere på måneden fortalte, at en jordprøve, som Nordic Waste selv havde udtaget og sendt ind til myndighederne, viste, at den stærkt forurenede PFOS-slam var forvandlet til ren jord. 

- Det lyder som om, at det kan være blandet op med jord et andet sted fra, sagde professor i miljømedicin Philippe Grandjean fra Syddansk Universitet til Radio4. 

I december 2022 erkendte Nordic Waste i en intern mail til Randers Kommune, at de 22 tons PFOS-forurening fra Slagelse Kommune aldrig var blevet renset. Jordprøven var taget af jord, der ikke stammede fra Korsør. 

Oplysningerne om, at Nordic Waste stod klar til at tage imod mere PFOS fra Korsør, undrer blandt andet byrådsmedlemmet i Randers Rosa Lykke Yde fra SF. 

- Umiddelbart lyder det jo som om, at Nordic Waste har haft en stor interesse i at fremskaffe så meget farligt affald, som man kan komme i forbindelse med, på trods af, at man ikke har haft metoderne endnu til at rense det, siger Rosa Lykke Yde. 

Nordic Waste har ikke ønsket at kommentere sagen.  

At de 22 ton “PFOS-slam blev placeret i betonkaret var en fejl og dybt beklageligt”, skriver firmaet. 

Afspiller nu

GENAU

02:10
03:05