Nye detaljer: Moderaterne-profil trak lægenotater, interne mails og håranalyse ud til sig selv i strid med reglerne

Nanna W. Gotfredsen driver Gadejuristen, der hjælper socialt udsatte med retshjælp. Her snakker hun med en kvinde, der blandt andet skal have hjælp til at anmelde en voldtægt.

Skrevet af

31. maj 2023

tohb@radio4.dk

tohb@radio4.dk

Da Moderaternes ordfører for udsatte mennesker, Nanna W. Gotfredsen, blev suspenderet fra sin post som daglig leder af Gadejuristen, nåede hun at videresende flere fortrolige oplysninger om seks udsatte klienter til sig selv. 

Moderaternes udsatteordfører, Nanna W. Gotfredsen, nåede i strid med reglerne at trække flere fortrolige og dybt personlige oplysninger ud af Gadejuristens systemer om seks udsatte klienter, inden hun blev opdaget og stoppet, da hun i februar 2021 blev suspenderet af retshjælpsorganisationen.

Bare få timer efter, at hun blev suspenderet fra sin post som daglig leder af Gadejuristen, begyndte Nanna W. Gotfredsen at videresende flere fortrolige oplysninger til sig selv om udsatte klienter i Gadejuristen. Det beskrev Ekstra Bladet mandag. 

Nu viser det sig, at det materiale, hun trak ud af Gadejuristen, blandt andet omfatter lægenotater, resultatet af en hårstråsanalyse, mails med oplysninger om en udsat klients mor og mails med oplysninger om en anden klients samlever.

Det fremgår af materiale fra Datatilsynet, som Radio4 har fået aktindsigt i. 

Nanna W. Gotfredsen, der selv er uddannet jurist, brød ifølge Datatilsynet reglerne, da hun trak oplysningerne ud til sig selv, og kun på grund af ressourcemangel gjorde tilsynet ikke mere ved sagen.  

Ifølge den indberetning, som Gadejuristen sendte til Datatilsynet, blev der videresendt materiale fra organisationens systemer, der indeholdt dybt personlige oplysninger som f.eks. cpr. numre og helbredsoplysninger. Blandt andet også et lægenotat med sundhedsoplysninger om en udsat klient og en journal fra en hospitalsindlæggelse var blandt det materiale, der blev videresendt.

Nanna W. Gotfredsen trak også syv mails ud af Gadejuristen, der indeholdt en korrespondance med et rusmiddelcenter om en udsat klient, der skulle i behandling for et stofmisbrug, viser materialet.

“Her fremgår kun klientens fornavn, men oplysningerne i mailene sammenholdt, herunder efternavn på klientens mor, udgør efter vores vurdering personhenførbare oplysninger. Tre e-mails, korrespondance med klientens mor, hvor sundhedsoplysninger fremgår (indskrivning på rusmiddelcenter, besøg på sygehus),” står der blandt andet. 

Ifølge Gadejuristens anmeldelse til Datatilsynet hev folketingsmedlemmet oplysninger ud om i alt seks udsatte klienter, som hun sendte til sig selv uden kryptering. 

Navnet på den ansatte, der har brudt Gadejuristens interne regler, er fjernet i materialet fra Datatilsynet, men Ekstra Bladet skrev mandag, at mediet har fået bekræftet, at der er tale om Nanna W. Gotfredsen.

Artiklen fortsætter under billedet.

"Det er Datatilsynets umiddelbare opfattelse, at bruddet har en sådan karakter, at der bør skeunderretning af de registrerede jf. databeskyttelsesforordningens artikel 34," skriver Datatilsynet i sin vurdering af forløbet.

Datatilsynet vurderer, at der var tale

Brød interne regler 

Med millioner af skattekroner i ryggen tilbyder Gadejuristen blandt andet juridisk hjælp til udsatte mennesker, hjemløse og sexarbejdere. 

I en lang årrække var det Nanna W. Gotfredsen, der som daglig leder var frontfiguren i retshjælpsorganisationen, men i februar 2021 blev hun tvunget på orlov efter en periode med massiv, intern uro. 

I flere interne mails, som Radio4 tidligere har beskrevet, advarede de daværende medarbejdere om en lang række kritisable forhold i Gadejuristen og med Nanna W. Gotfredsens lederstil. Siden forlod medarbejderne Gadejuristen og arbejder i dag hos den direkte konkurrent Stenbroens Jurister.

Det var også en medarbejder, der opdagede, at Nanna W. Gotfredsen var gået i gang med at hente de interne oplysningerne om udsatte klienter, selvom hun var blevet suspenderet fra Gadejuristen. 

Ifølge Ekstra Bladet var det ikke kun i strid med persondatareglerne, men også et brud på Gadejuristens interne regler. 

Materialet fra Datatilsynet viser, at Nanna W. Gotfredsen også nåede at videresende en mail til sig selv med svaret på en hårstråstest, inden hun blev stoppet i at sende flere fortrolige oplysninger om Gadejuristens klienter til sig selv. 

Mailen indeholdt cpr. nummer, navn og sundhedsoplysninger, fremgår det. 

Radio4 har spurgt Nanna W. Gotfredsen, om den hårstråstest, som hun sendte til sig selv, er den samme, som hun var med til at fremskaffe og lade Gadejuristen betale for, da hun kort forinden havde trodset advarsler fra medarbejdere og involveret sig i et opsigtsvækkende forløb, hvor hun hjalp moren til to drabsdømte brødre med at få testet sit hår. 

Hårtesten havde ifølge Radio4’s oplysninger til hensigt at frembringe belastende oplysninger mod drabsofferet i en sag, hvor de to brødre blev idømt 15 års fængsel for drabet på en ung mand i en skov på Bornholm.  

Men undervejs blev Nanna W. Gotfredsen advaret om, at hendes involvering i sagen ville føre til juridisk ugyldige beviser, og medarbejderne frygtede ifølge internt materiale, at det kunne få “alvorlige konsekvenser for Gadejuristens virke.” Det kan du læse mere om ved at klikke her. 

Artiklen fortsætter under billedet.

Gadejuristen skriver i indberetningen, at det var i strid med organisationens interne regler, at de 12 mails blev videresendt.

Erkender fejl 

Nanna W. Gotfredsen har ikke svaret på Radio4’s henvendelser. Heller ikke Moderaterne er vendt tilbage. 

Over for Ekstra Bladet har hun erkendt regelbruddet og betegnet det som “en fejl”, at hun videresendte de mange mails til sig selv. Det beklager hun over for mediet.

“Mine intentioner var de bedste. Nemlig fortsat at hjælpe de klienter, som kun ønskede at samarbejde med mig, og hvis sager som jeg efter aftale med bestyrelsen fortsat varetog under min orlov fra Gadejuristen, som jeg stiftede for 25 år siden for at yde gratis retshjælp til gadens folk og andre udsatte borgere,” skriver hun i et svar til Ekstra Bladet. 

I indberetningen til Datatilsynet skriver Gadejuristen selv, at det var i strid med organisationens interne regler, at mindst 12 mails med personfølsomme oplysninger blev videresendt uden kryptering. 

Ifølge indberetningen fik de klienter, som materialet omhandlede, ikke noget at vide om, at materialet var blevet videresendt. 

“Gadejuristen vurderer, at ovenstående brud på persondatasikkerheden indebærer en risiko for de implicerede klienters rettigheder. Gadejuristen har derfor pligt til at anmelde bruddet til Datatilsynet og underrette de registrerede om bruddet,” skriver medarbejderne i indberetningen til Datatilsynet. 

“Bruddet skyldes efter Gadejuristens vurdering en suspenderet ansats handlinger. Handlinger, som er i strid med Gadejuristens procedurer for håndtering af personoplysninger, som alle ansatte er instrueret i at følge, og som er tilgængelige i vores sagsbehandlingssystem,” tilføjer de. 

Læs også:

Medarbejderne undrede sig: Moderaterne-ordfører får kritik for opsigtsvækkende indkøb 

Moderaterne-profil blev tre år i træk advaret om risiko for misbrug af Gadejuristens penge 

Minister trækkes ind i Tuktuk-sag: “Vi synes, at det er ret alvorligt” 

Interne mails: Moderaterne-profil trodsede advarsler om at blande sig i voldtægtsanklage mod drabsoffer 

Moderaterne-ordfører blev personligt orienteret om voldtægtsanmeldelse mod drabsoffer

Revisor skyder Moderaterne-ordførers forklaring ned: Advarer igen om risiko for misbrug af penge til udsatte

Har du et tip til en historie, som Radio4 bør undersøge? Så kan du kontakte Radio4’s undersøgende redaktion på tip@radio4.dk. 

Afspiller nu

Portrætalbum

12:05
14:00