Nye danske tal viser, at hudkræft er i voldsom vækst

Solbeskyttelse, sollotion faktor 15, fotograferet torsdag 26. maj 2017.

Skrevet af

22. april 2022

sks@radio4.dk

sks@radio4.dk

Antallet af patienter med hudkræft er fordoblet i løbet af seks år. Det viser en ny rapport, som er lavet og udgivet af Regionernes Kliniske Kvalitetsudviklingsprogram.

Årsagen, til at antallet af patienter med hudkræft er fordoblet, er, at den ældre generation ikke har beskyttet sig ordentligt mod solen. Sådan lyder det fra Henrik Sølvsten, der er formand for Hudkræftdatabasen, praktiserende speciallæge i dermatologi og medforfatter til den nye rapport.

“Vi får meget mere UV-lys, fordi vi rejser mere, fordi vi smider tøjet meget mere i forhold til for 50 år siden. Og så er der også den meget væsentlige faktor, at jo ældre vi bliver, jo længere tid har hudkræften til at kunne udvikle sig i huden,” siger han.

Hør hele interviewet med Henrik Sølvsten om de stigende tal for hudkræfttilfælde her:

I 2014-2015 var antallet af patienter registreret med hudkræft i Hudkræftdatabasen 11.983 – et tal, der er vokset til 22.546 i 2020-2021.

Én af dem, der er en del af statistikken, er Sylvia Biedacha, der fik konstateret hudkræft for fem år siden. Hun brugte ikke solbeskyttelse i de første 30 år af sit liv.

“Man lå og tog sol i mange timer, og så kom der bare ymer på om aftenen. Der var slet ikke det samme fokus, som der er i dag,” siger hun.

Hør hele interviewet med Sylvia Biedacha, der lider af hudkræft, her:

_________________

Hør også interviewet med Mette Byriel-Thygesen, der er museumsinspektør på Nationalmuseet. Hun har speciale i i køns- og kropshistorie og fortæller om udviklingen i moden fra bleg til brun her:

Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Afspiller nu

COMEDY-KONTORET

14:05
15:00