Nye anbefalinger: Børn under to år bør ikke bruge skærme

Lille dreng på knap 3 år med mobil. Model released. Nøgleord: opmærksomhed opmærksom koncentration koncentreret opslugt fordybet læring lærer motivation tålmodig kigger barn og historie smartphone mobiltelefon telefon cell phone mobile digital digitale digitalt medier medie kigger device devices medieteknologi mobilmisbrug mobilmisbruger mobilafhængighed mobilafhængig afhængig af afhængighed små småbarn småbørn 2 år to år 2-årig 2årig årig toårig toårigt tre år 3-årig 3årig årig treårig treårigt peger trykker forældre mor mobilen optaget af forælder i genrefoto genre-foto socialt social sociale mobilbruger SoMe sin mobilspil mobil-spil spil spiller på skærm-afhængig skærmafhængig skærm-narkoman skærmnarkoman digital

Skrevet af

21. september 2023

redaktion@radio4.dk

redaktion@radio4.dk

Børn og unges liv er mere digitalt end nogensinde før, og det øgede skærmforbrug skaber grobund for tvivl, bekymringer og konflikter i familierne.

Det skriver Børns Vilkår i en pressemeddelelse.

Derfor kommer organisationen med en række nye anbefalinger til, hvordan forældre kan håndtere deres børns skærmforbrug.

Anbefalingerne bygger på den tilgængelige forskning på området, organisationens børnefaglighed og anvendelsen af et forsigtighedsprincip.

Formålet er at bidrage til færre konflikter i hverdagen og hjælpe med at sikre børn og unges trivsel online.

– Sandheden er, at vi stadig ikke ved ret meget om, hvordan skærmene præcis påvirker vores børn og unge, men vi mener, at der efterhånden er viden nok til at konkludere, at vi bør være mere forsigtige, end vi er i dag, siger Rasmus Kjeldahl, direktør i Børns Vilkår i pressemeddelelsen.

Hør interviewet fra Radio4 Morgen med Kathrine Elmose, digital medie ekspert hos Børns Vilkår: 

Skærmbrug varierer meget alt efter børns alder, og der er forskellige udfordringer knyttet til skærmbrug for de enkelte aldersgrupper.

Derfor er anbefalingerne skræddersyet til syv forskellige grupper af børn og unge.

For eksempel fraråder Børns Vilkår al skærmforbrug til børn, som endnu ikke er fyldt 2 år.

– Vi ved om børns udvikling, at man har brug for så meget tid som muligt sammen med voksne – det hjælper barnet med at rumme sine følelser og skabe en tryg tilknytning. Tid sammen med en skærm er i bedste fald spildtid, som tager tid væk fra vigtige dele af barnets udvikling, siger Rasmus Kjeldahl, direktør i Børns Vilkår til Ritzau.

Hvis man alligevel har brug for skærmene i en nødsituation, så er det vigtigt, at der er en voksen til stede, at det ikke varer længe, og at man er forsigtig med, hvad for noget indhold barnet bliver udsat for.

Rasmus Kjeldahl peger på, at også forældrene skal bruge mindre tid på skærmene mens børnene er små.

– Forældre er forbilleder for børn. Så hvis de for eksempel tjekker beskeder gennem måltiderne eller ikke er nærværende, fordi de er mere optaget af onlinelivet end af deres børn, så viser de en model, som børnene vil begynde at kopiere. Og som sådan set kan skubbe børnene ind i en onlineverden, hvor de meget hurtigt kan komme til at føle sig ret alene, siger han.

I aldersgruppen 6-9 år anbefaler Børns Vilkår ikke nogen konkrete tidsgrænser for børnenes skærmforbrug. Opfordringen går til gengæld på, at man sammen med barnet finder frem til en passende mængde skærmtimer.

I de ældre grupper fylder digitale fællesskaber mere, og derfor anbefales det, at man som forælder taler åbent med børn fra 13-15 år om sociale medier og hjælper med at begrænse forbruget af dem.

Foruden anbefalinger til børn, unge og deres forældre indeholder skærmguiden også anbefalinger til fagpersoner i daginstitutioner og skoler.

/ritzau/

Foto: Mads Jensen/Ritzau Scanpix

Afspiller nu

UGENS HØJDEPUNKTER FRA RADIO4 EFTERMIDDAG

03:00
04:00