Ny sag rammer Moderaterne-profil: Bestyrelsesmedlem i dobbeltrolle

Gadejurist Nanna Gotfredsen

Skrevet af

22. august 2023

tohb@radio4.dk

tohb@radio4.dk

smje@radio4.dk

smje@radio4.dk

Moderaterne-ordfører Nanna W. Gotfredsens livsværk, Gadejuristen, har i årevis hyret et privat firma, der er ejet og drevet af et fremtrædende bestyrelsesmedlem. Det bekræfter bestyrelsesmedlemmet selv over for Radio4. Dobbeltrollen møder nu kritik fra antikorruptionsorganisation.

Mens socialstyrelsen undersøger en række anklager fra flere tidligere medarbejdere om kritisabel brug af penge i Gadejuristen, rammer en ny sag nu Moderaterne-ordfører Nanna W. Gotfredsens livsværk.  

I årevis har retshjælpsorganisationen sendt penge til et privat rengøringsfirma, der er ejet og drevet af et fremtrædende medlem af Gadejuristens bestyrelse.  

Det bekræfter bestyrelsesmedlemmet, Marianne Schouw, selv over for Radio4.  

Ifølge Marianne Schouw har hun i omkring 13 år modtaget betaling for rengøringen, og i mere end ti år har hun samtidig siddet i Gadejuristens bestyrelse. I størstedelen af den periode har Nanna W. Gotfredsen været daglig leder i organisationen, og i en periode sad Marianne Schouw også som formand for bestyrelsen.  

Gadejuristen modtager hvert år millioner af skattekroner i støtte fra det offentlige, og de nye oplysninger om dobbeltrollen får derfor Jesper Olsen, der er formand i antikorruptionsorganisationen Transparency International Danmark, til at kritisere organisationen.  

“Det er et eksempel på, at alarmklokkerne burde have ringet på et tidspunkt hos Gadejuristen, der jo blandt andet bliver finansieret af skattekroner,” siger Jesper Olsen, der mener, at det er problematisk, når en offentligt støttet organisation som Gadejuristen køber ydelser hos et bestyrelsesmedlem igennem så mange år.  

“Der kan være tale om inhabilitet og nepotisme, hvis der i bestyrelsen ikke er blevet taget aktiv stilling til, om et bestyrelsesmedlem skal blive ved med at modtage betaling for en opgave for organisationen,” siger han.

Ramt af kritik

Radio4 har de seneste måneder afdækket, hvordan folketingsmedlemmet Nanna W. Gotfredsen, der er udsatteordfører for Moderaterne, har været ramt af flere sager i sin som daglig leder af retshjælpsorganisationen Gadejuristen.

Hun er blandt andet blevet kritiseret for at have brugt 88.000 kr. af Gadejuristens penge på en tuktuk, der blev placeret på Bornholm tæt ved hendes daværende kæreste, som har fortalt, at han har brugt tuktukken privat.

En række interne mails, som Radio4 er i besiddelse af, har også vist, hvordan Nanna W. Gotfredsen er blevet kritiseret internt af en række nu forhenværende medarbejdere for flere forhold.

Blandt andet er hun blevet beskyldt for at have haft rod i sine bilag for over 100.000 kr. og for at trodse flere advarsler om at blande sig i en opsigtsvækkende voldtægtsanklage mod drabsofferet i en af de seneste års mest omtalte danske drabssager, ligesom det har vist sig, at hun ifølge Datatilsynet brød reglerne i forbindelse med, at hun trak fortrolige oplysninger ud af Gadejuristen efter sin suspendering.

Hun har selv afvist kritikken og har ikke ønsket at stille op til et interview med Radio4.

Det er uvist, hvor mange penge, Marianne Schouw har tjent på opgaven, men det fremgår af årsregnskaber fra Gadejuristen, at organisationen de seneste fem år sammenlagt har brugt 357.000 kr. på posten “rengøring.” 

Marianne Schouw siger til Radio4, at hun har taget “væsentligt” mindre i betaling for rengøringsarbejdet hos Gadejuristen i forhold til den pris, som hun normalt opkræver andre kunder gennem sit private rengøringsfirma.   

Radio4 har ikke set dokumentation for dette, men Marianne Schouw har oplyst, at hun opkræver 4.000 kr. pr. måned plus moms for rengøring af 360 kvm.  

Læs også: Interne mails: Moderaterne-profil trodsede advarsler om at blande sig i voldtægtsanklage mod drabsoffer

“Jeg vil sige, at jeg stadigvæk får væsentligt lavere i løn, end hvad jeg ellers modtager i mit firma. Væsentligt. Jeg vil sige, at det er under halvdelen. Så det er stadigvæk nærmest halvvejs frivilligt,” siger hun. 

Har det ikke været en mærkelig rolle at sidde i – både som bestyrelse at skulle godkende regnskaber, og samtidig sender du regninger ind, som den bestyrelse, du har været formand for, skal godkende i sidste ende?  

“Nej, fordi jeg laver jo et stykke arbejde derinde. Det kan jeg jo se. Hvis det ikke var mig, så var det måske en anden,” siger hun.  

Marianne Schouw har tilføjet i et skriftligt svar til Radio4, at hun oprindeligt fik til opgave at gøre rent som frivilligt arbejde uden vederlag, da hun for 16 år siden blev en del af Gadejuristen. Efter “et par år” blev det ifølge hende besluttet af den daværende bestyrelse, at der var “midler nok” til, at hun kunne få betaling for arbejdet. Hun begyndte at få løn i juni 2010, oplyser hun. 

“På det tidspunkt var jeg ikke i Gadejuristens bestyrelse,” skriver hun og tilføjer, at hun derfor ikke mener, at hun har været inhabil, selvom hun siden blev bestyrelsesmedlem og har været det igennem en længere årrække. 

Hun understreger i det skriftlige svar, at hun skal have givet Gadejuristen “en fordelagtig pris” for rengøringsopgaven, som hun fortsat udfører. 

“At Gadejuristen ikke ser det nødvendigt at hyre et andet rengøringsselskab til opgaven, skyldes, at prisen er god og rengøringen tilfredsstillende. Der er derfor ingen grund til at ændre dette,” skriver hun. 

Marianne Schouw er usikker på, om den samlede post på 357.000 kr. for Gadejuristens udgifter til rengøring for de seneste fem år udelukkende drejer sig om indkøb hos hende. Ifølge hende har Gadejuristen også udgifter til vinduespolering af et eksternt firma samt til indkøb af rengøringsartikler, som Marianne Schouw står for at købe gennem sin egen leverandør, da Gadejuristen “således opnår procentfordele.” 

Organisation: Dobbeltrollen er problematisk

Radio4 har talt med to eksperter i forvaltningsret og økonomi, der vurderer, at det som udgangspunkt ikke er i strid med lovgivningen, at et bestyrelsesmedlem fra en selvejende institution bliver hyret til at stå for en opgave for den selvsamme organisation.  

Men hos Transparency International Danmark mener Jesper Olsen alligevel, at dobbeltrollen i Gadejuristen er problematisk.  

“Ifølge oplysningerne (fra Marianne Schouw, red.) er aftalen om rengøring startet på en klassisk måde i en frivillig forening, hvor man i starten ikke har nogen penge. Men i det øjeblik, hun bliver indvalgt i bestyrelsen, bør man lægge en plan for, hvordan dobbeltrollen kan ophøre, hvor hun får betaling for rengøringsopgaven samtidig med, at hun sidder i bestyrelsen. Der kan altid være en overgangsperiode, men den kan ikke være permanent,” siger han. 

Læs også: Medarbejderne undrede sig: Moderaterne-ordfører får kritik for opsigtsvækkende indkøb

Ifølge ham er det ikke unormalt, at en organisation som Gadejuristen i de tidlige år trækker på venner og bekendte, men Gadejuristen burde have genovervejet indkøbet hos bestyrelsesmedlemmet.  

“Når det skifter fra at være et lille initiativ til at være noget, der bliver permanent, og hvor der kommer flere og flere offentlige støttekroner i det, som det er tilfældet her, så er man nødt til at få ryddet op i det og få professionaliseret tingene. Særligt når man har en meget karismatisk leder, så man kan give det rigtige konstruktive og kritiske med- og modspil i bestyrelsen,” siger han. 

Han peger på, at Marianne Schouw har fået penge for at gøre rent i Gadejuristens lokaler i omkring 13 år, og at det er bestyrelsens opgave at være dem, der udstikker rammerne for den daglige drift og har ansvaret for budget og regnskab. Det bliver ifølge Jesper Olsen sværere, når Marianne Schouws rengøringsfirma selv er en del af den daglige driftsøkonomi.

Ramt af flere sager

Nanna W. Gotfredsen har i mere end to årtier været frontfigur for Gadejuristen, som hun selv var med til at grundlægge. Men i februar 2021 blev hun suspenderet og fjernet fra sin mangeårige post som daglig leder efter en periode med intern uro og hård kritik af hendes ledelse.  

Som Radio4 har beskrevet, er hun tidligere blevet kritiseret for blandt andet at bruge Gadejuristens penge på et bemærkelsesværdigt indkøb, og ifølge tidligere medarbejdere har hun også haft rod i bilag for over 100.000 kr.  

Hun er samtidig blevet kritiseret for at trodse flere advarsler om at gå ind i en opsigtsvækkende voldtægtsanklage mod et drabsoffer. Nanna W. Gotfredsen har afvist kritikken.

I øjeblikket undersøger Social- og Boligstyrelsen en række beskyldninger fra ni tidligere medarbejdere om, at Gadejuristen skulle have haft en “uacceptabel brug” af penge, mens Nanna W. Gotfredsen var daglig leder.  

“Det billede, som alt det her tegner, giver et billede af en gråzone mellem Nanna W. Gotfredsen som privat initiativtager og Gadejuristen. Man kan få det indtryk, at hun er fortsat med at agere som om det var hendes organisation. Men når man driver en NGO, der får offentligt tilskud for at udføre de her opgaver, som Gadejuristen gør, så kan man ikke fortsætte med at agere på samme måde, som da man startede op for sine egne penge. Den transformation er altid svær. Det er derfor, at det er så vigtigt at have en god bestyrelse uafhængig af det daglige til at hjælpe sig,” siger Jesper Olsen fra Transparency International Danmark.  

Radio4 har uden held forsøgt at få et interview med Nanna W. Gotfredsen. Moderaternes pressetjeneste har i stedet i et skriftligt svar oplyst, at hun ikke ønsker at kommentere sagen.

Læs også: Nye detaljer: Moderaterne-profil trak lægenotater, interne mails og håranalyse ud til sig selv i strid med reglerne

Afspiller nu

Nattevagten

00:00
01:00