Kristendemokraterne og Frie Grønne har fået sig et ordentligt økonomisk hak i tuden. Ved årsskiftet mister partierne nemlig retten til partistøtte. Det har et stort set enigt folketing vedtaget, efter de nu har ændret i loven for partistøtte.
Kristendemokraternes partistøtte på godt 650.000 kroner om året frafalder ved årsskiftet om et halvt år. Og selvom Jeppe Hedaa, der er landsformand for Kristendemokraterne, ikke er enig, så er det sådan, det er.
“Jeg er meget uenig i det, men jeg må bare konstatere, at sådan er det. Det er jo bare de politiske betingelser, man indretter sig på. Sådan er demokratiet. De mennesker, som sidder i Folketinget, er jo de mennesker, vi har stemt på. Så det er jo de levevilkår, vi har,” siger han til Radio4.
Hør interviewet med Jeppe Hedaa, der er landsformand for Kristendemokraterne, her:
I dag har et parti blandt andet ret til partistøtte, hvis det opnår 1000 stemmer ved folketingsvalg. Fremover vil det nu kræve 1,83 procent af stemmerne til et folketingsvalg. Det svarer til cirka 64.000 stemmer.
Med ændringen af bundgrænsen for, hvornår et parti kan få partistøtte, vil hverken Kristendemokraterne eller Frie Grønne dermed være berettiget til partistøtte fra næste år. Og det er en udfordring for de små partier, at en stor del af indtægten til de mindre partier forsvinder. Det mener professor i statskundskab på Aarhus Universitet, Rune Stubager.
“Det er helt oplagt, at det gør det sværere for dem at lave deres politiske arbejde. Så man kan sige det på den facon, at det er en del af den demokratiske underskov, der forsvinder på den her måde, eller i hvert fald får ringere vilkår for at løfte det politiske arbejde,” siger han til Radio4 Morgen.
Hør interviewet med professor i statskundskab på Aarhus Universitet, Rune Stubager, her:
Og det kommer til at ramme Kristendemokraterne.
“Det er ca. halvdelen af vores budget. På den korte bane kommer vi til at omlægge en række udgifter, som vi jo normalt skal have for at betjene vores ti velfungerende storkredse, kommunalbestyrelsesmedlemmer, landskontor og en masse politisk arbejde, der foregår. Så de budgetter bliver vi nødt til at kigge på med nye øjne,” siger Jeppe Hedaa, der er landsformand for Kristendemokraterne.
Også på et generelt plan synes han, at det er en dårlig ide.
“Det er et demokratisk problem, at en stemme på et parti er mere værd økonomisk end et stemme på et andet parti, det kan jeg ikke lide. Jeg kan godt lide regelbaserede samfund, hvor lovene er ens for alle, og der synes jeg, at det er et lille smule ikke-gentlemanlike lovforslag, der er kommet her,” siger han til Radio4.
Der findes eksempler på partier, der har klaret den uden partistøtte. Danmarksdemokraterne og Moderaterne, som begge er nye partier, blev ved seneste valg stemt ind i Folketinget uden partistøtte.
Men det mener Jeppe Hedaa, der er landsformand for Kristendemokraterne, ikke, at man kan bruge som eksempel.
“Det er partier, der er båret af enkeltindivider. Gud forbyde det, men hvis de to individer fik en tagsten i hovedet, så ville de to partier højst sandsynligt være væk næste dag. Der er vi forankret med seriøse værdier gennem mange, mange år, men nu får vi se. Men jeg mener, det er et problem for de mindre bevægelser, som ikke er startet af meget kendte enkeltindivider, og det synes jeg er synd,” siger han til Radio4.