Haderslev Kommune forbød i oktober 2020 Flyvestation Skrydstrup at sende spildevand, som indeholder PFAS-giftstoffer til det kommunale renseanlæg. Nu vil Viborg Kommune undersøge muligheden for at følge trop, og i Aalborg vil kommunen have sat en stopper for Forsvarets udledning af giftstofferne direkte til Limfjorden.
Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse bliver nu mødt af nye påbud og et krav om at stå skoleret til et møde. Det sker, efter at Radio4 og Avisen Danmark har gjort de tre kommuner, der fører tilsyn med Forsvarets Flyvestationer, opmærksom på en rapport om PFAS-forureninger, som styrelsen ikke havde delt med kommunerne.
Rapporten dokumenterer, at der fortsat var store mængder PFAS-giftstoffer i spildevandet fra Forsvarets brug af brandskum på flyvestationerne i 2016 og 2017.
Den information undlod styrelsen at dele med miljøtilsynene, og det får nu flere af kommunerne til at reagere.
– Der er noget, der tyder på, at der ligger noget restforurening – ikke bare i jord og grundvand – men i systemet, som rent faktisk kunne fjernes så man kan undgå den forurening. Så nu vil vi kigge på, om vi skal stille nogle krav, så der kan gøres noget ekstraordinært der, siger chef for Natur og Miljø i Viborg Kommune, Thomas Damgaard efter at have læst rapporten.
Haderslev Kommune forbød i 2020 Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse at sende sit PFAS-holdige spildevand fra Flyvestation Skrydstrup til det kommunale renseanlæg. Men på baggrund af Radio4 og Avisen Danmarks henvendelse om rapporten har kommunen nu bedt om et nyt møde med styrelsen.
– Jeg skal ikke kloge mig på, hvad der ligger til grund for den vej, som Forsvaret har valgt. Men det er naturligvis noget af det, som vi vil spørge ind til på det møde, som vi har ønsket, siger Christina Vedel-Birch Andersen, chef for Teknik og Klima i Haderslev Kommune.
Rapporten fra 2018 er ikke den eneste, som Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse har undladt at informere om. Flere forureningsundersøgelser bliver over en årrække ikke sendt fra Forsvaret til Aalborg Kommune. Dem modtager kommunen ifølge dem selv først, da de rykker for dem i år.
I kølvandet på den nye viden, som Aalborg Kommune har modtaget fra rapporterne, er de nu på vej med et såkaldt undersøgelsespåbud til Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse.
– Det handler i første omgang om, hvordan vi undgår, at PFAS-holdigt vand fra øvelsespladserne ender i Limfjorden, siger Jakob Bisgaard, vicedirektør i Klima og Miljø i Aalborg Kommune.