Nordic Waste tog imod PFOS fra Korsør: Nu er ny forklaring dukket op

Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Skrevet af

13. februar 2024

Tobias Hansen Bødker

tohb@radio4.dk

Jeppe Reedtz Husted

jrh@radio4.dk

Nye oplysninger om Nordic Wastes håndtering af stærkt PFOS-forurenet slam fra Korsør skaber usikkerhed. Materialet ligger “indkapslet” i betonkar fanget i jordskredet, lyder det. 

Den skandaleramte miljøvirksomhed Nordic Waste har flere gange givet varierende forklaringer til Randers Kommune om 22 ton PFOS-forurenet slam fra Korsør, som i 2021 havnede hos virksomheden. 

Og nu er en ny opsigtsvækkende forklaring dukket op. 

I en orientering til byrådet i Randers fremgår det, at Nordic Waste skulle have forklaret Randers Kommune, at den meget PFOS-holdige slam, der stammede fra en brandskole i Korsør, er “indkapslet” i et betonkar på virksomhedens arealer i Ølst. 

- Bygningen med betonkarret, som slammet er indkapslet i, blev revet ned i sommeren 2023, fremgår det af orienteringen. 

Randers Kommune ved ikke, hvor den potentielt miljøskadelige jordbunke befinder sig i dag, men det “formodes”, at betonkarret med PFOS’en skulle være begravet under jorddyngerne fra det kraftige jordskred, der har ramt Nordic Waste. 

- Betonfundamentet er endnu ikke truffet i skredet nedenfor, og det vurderes derfor, at skredet er gledet hen over fundamentet, som fortsat formodes at ligge under jorddækket, står der. 

De nye oplysninger går stik imod den forklaring, som Nordic Waste tidligere har givet til Randers Kommune om det kræftfremkaldende flourstof, som firmaet tog imod i 2021. 

Det fremgår af mails, som Radio4 har fået aktindsigt i. 

Først lød det i en mail fra Nordic Waste til Randers Kommune i december 2022, at firmaet slet ikke havde modtaget 22 tons PFOS-forurenet slam fra Korsør. 

Men efter at have “undersøgt sagen”, lød det i en ny mail til Randers Kommune, at Nordic Waste alligevel havde taget imod de 22 tons, men at jorden var blevet “nyttiggjort.”  

På den baggrund konkluderede en geolog i Randers Kommune, at slammet var blevet smidt på jordtippen ved den tidligere lergrav i Ølst.  

Nordic Waste sendte i samme ombæring kommunen en jordprøve fra september 2021, der ifølge virksomheden viste, at jorden fra Korsør nu indeholdte mindre end 0,1 mikrogram PFOS per kg; en uvildig analyse foretaget for Slagelse Kommune et halvt år tidligere fandt 6.100 mikrogram per kg..  

Både myndigheder, eksperter og tidligere samarbejdspartnere har overfor Radio4 undret sig over forløbet. 

De nye oplysninger vækker bekymring. 

- Så divergerende meninger skaber jo en usikkerhed om, hvor vi egentligt har de her højforurenede komponenter. Der er væsentlig forskel på, om du har det indkapslet i et betonelement, eller om du har det frit liggende i en mile eller et jordområde, siger John Jensen, der er miljøbiolog ved Aarhus Universitet. 

Også Rosa Lykke Yde, der er byrådsmedlem for SF i Randers, undrer sig over, at ingen tilsyneladende ved, hvor PFOS-slammet befinder sig. 

- Det virker mere og mere som om, at Nordic Waste bare var losseplads og deponi af farligt affald, siger hun. 

Randers Kommune har ikke svaret på, hvornår Nordic Waste sendte redegørelsen, som ifølge dem viser, at PFOS’en ligger “indkapslet” i et betonkar. 

Kommunen har ikke oplyst niveauet af forurening i de 22 ton. 

Den tidligere ledelse i Nordic Waste ønsker overfor Radio4 ikke at svare på spørgsmål om sagen. 

 

 

Afspiller nu

A-Z

23:00
03:00