Nordic Waste erkender fejl i PFOS-sag: “Dybt beklageligt”

Thomas Borberg/Ritzau Scanpix

Skrevet af

14. februar 2024

Jeppe Reedtz Husted

jrh@radio4.dk

Tobias Hansen Bødker

tohb@radio4.dk

Nordic Waste udtog en jordprøve “i strid med proceduren”. Prøven, der blev sendt til Randers Kommune, viste fejlagtigt, at PFOS-slam var rent. Sagen sår tvivl om alle prøver udtaget af virksomheden, lyder det.

Nordic Waste formåede på mystisk vis at forvandle stærkt PFOS-forurenet slam fra Korsør til rent jord i 2021. Men nu viser det sig, at den afgørende jordprøve er udtaget “i strid med proceduren”.  

Det skriver Radio4.  

Jordprøven er udtaget af en bunke jord, der slet ikke stammer fra Korsør, erkender virksomhedens miljødirektør, Christian Bruun Nielsen, i en mail sendt til Randers Kommune, som Radio4 er i besiddelse af.  

- Prøvetagningen og dermed kvalitetssikringsanalysen er således sket i strid med proceduren for repræsentativ prøvetagning, hvilket ikke må ske og er dybt beklageligt, skriver miljødirektøren i mailen, som stammer fra januar 2023.

Christian Bruun Nielsen og flere andre medlemmer af ledelsen i konkursramte Nordic Waste har i flere uger afvist at svare på spørgsmål om sagen.  

Ifølge flere medlemmer af byrådet i Randers Kommune sår de nye oplysninger tvivl om alle de prøver, Nordic Waste selv har udtaget og brugt til at dokumentere forureningsniveauet i jorden ved Ølst.  

- Det er, ærligt talt, meget svært at have tillid til noget som helst, virksomheden har oplyst os om, siger Rosa Lykke Yde (SF) til Radio4.  

Hendes byrådskollega Bjarne Overmark, der er valgt for Beboerlisten, mener, at forholdet “bør anmeldes særskilt til politiet”.  

- Det tyder på, at der er foregået det, som jeg kalder kontrolsvindel, siger han.  

I mailen til Randers Kommune bekræfter Nordic Waste desuden, at den PFOS-holdige slam blev lagt i et betonkar og “indkapslet i beton på alle sider”.  

Nordic Waste havde ellers forklaret Slagelse Kommune, at man ønskede at rense slammet for PFOS, men det er ikke sket, viser mailen. 

Af korrespondancen fremgår det, at Randers Kommune i januar 2023 vurderede, at der var tale om et potentielt ulovligt forhold. 

Men i dag ser kommunen anderledes på sagen.

- Efter Nordic Wastes fremsendelse af redegørelsen (den omtalte mail, red.) var det forvaltningens vurdering, at dette betød, at det PFAS-holdige slam/jord ikke længere udgjorde en forureningsrisiko. På grundlag af redegørelsen vurderede forvaltningen derfor ikke, at der var basis for yderligere håndhævelse, oplyser Randers Kommune i et skriftligt svar til Radio4. 

Kommunen forklarede mandag over for Radio4, at det “formodes”, at betonkarret med PFOS’en er begravet under jorddyngerne fra det kraftige jordskred, der ramte Nordic Waste i december.  

De nye oplysninger går stik imod den forklaring, som Nordic Waste tidligere har givet til Randers Kommune om det kræftfremkaldende fluorstof, som firmaet tog imod i 2021.  

Det fremgår af mails, som Radio4 har fået aktindsigt i.  

Først lød det i en mail fra Nordic Waste til Randers Kommune i december 2022, at firmaet slet ikke havde modtaget 22 tons PFOS-forurenet slam fra Korsør.  

Men efter at have “undersøgt sagen” lød det i en ny mail til Randers Kommune, at Nordic Waste alligevel havde taget imod de 22 tons, men at jorden var blevet “nyttiggjort.” 

Nordic Waste “har ingen kommentarer” til sagen, skriver de i en mail til Radio4. 

Afspiller nu

A-Z

23:00
03:00