Langt de fleste, der søger erstatning for helbredsskader efter covid19-vaccine, får afslag.
Hos Patienterstatningen har 109 ansøgere fået erstatning, mens 1080 er blevet afslået.
Afslagene skyldes oftest, at de faglige eksperter hos Patienterstatning ikke ser tilstrækkeligt bevis for, at det givne helbredsproblem skyldes vaccinen.
Theresa Dam Andersen er advokat og partner hos LRP Advokater i Horsens og fører i øjeblikket flere sager for danskere, der mener, at de har fået skader af coronavaccinen. Hun mener ikke, at systemet har været gode nok til at identificere bivirkningerne.
– Det her er noget nyt. Og har vi overhovedet nogle læger, der er kompetente til at svare på det her? De er jo ikke direkte knyttet til nogle afdelinger, hvor man varetager patienter og deres gener efter vacciner. Derfor står man i et usikkert land og ved ikke, hvem man skal spørge. Det er måske også det, jeg synes, kendetegner systemet: At man ikke har nogle faste speciallæger, der har et indgående kendskab til de her gener.
I Patienterstatningen mener direktør Karen-Inger Bast, at systemet håndterer bivirkningerne så godt, det lader sig gøre. Når nye bivirkninger bliver registeret på listen, vender Patienterstatningen tilbage til patienterne, siger hun:
– Det er så heldigt, at vi koder alle vores sager. Og hvis der kommer en ny bivirkning, så finder vi selv sagerne frem og genoptager dem og ser på, om der er mulighed for erstatning.
Advokat Theresa Dam Andersen mener ikke, at det er godt nok, at listen opdateres hen ad vejen
– Det er jo det, der er en problemet. Man er ikke klog nok på nuværende tidspunkt. Og så kan det også være, at man ikke undersøger godt nok i de konkrete tilfælde, siger Theresa Dam Andersen.
Hør indslaget her: