Mystiske virksomheder står bag eksport af Lego for 300 mio. kr. til Rusland

FOTO: Tom Little/Reuters/Ritzau Scanpix

Skrevet af

8. juli 2024

Jeppe Reedtz Husted

jrh@radio4.dk

En række lyssky virksomheder sender legoklodser for millioner til Rusland, selvom legetøjsgiganten droppede Rusland ”på ubestemt tid” efter landets invasion af Ukraine. “Vi tager problemet med videresalg alvorligt,” siger Lego. 

Stik imod Legos ønske havner plastikklodser for millioner af kroner fortsat i Rusland. 

Det skriver Radio4 på baggrund af data for de russiske toldmyndigheder og samtaler med folk involveret i handlen. 

Bag handlen, der løb op i mere end 300 mio. kr. sidste år, står flere obskure virksomheder med tråde til russere bosat i Europa. Det drejer sig bl.a. om en kobberhandler i Tyskland, en østrigsk elektronikdistributør og en russisk-estisk kakaosælger. 

- Vi hverken støtter eller faciliterer salg af legoprodukter til Rusland og gør en indsats for at øge synligheden og kontrollen med enhver potentiel videresalgsaktivitet, siger en talsmand for Lego-koncernen til Radio4. 

Den danske legetøjsgigant lukkede få måneder efter den russiske invasion af Ukraine 81 butikker i Rusland og droppede senere deres tilstedeværelse i landet ”på ubestemt tid”. 

Blandt de største enkeltstående eksportører findes det belgiske firma Vilonni BV, der blev oprettet af den russiske statsborger Jevgenij Gasilov to måneder efter den russiske invasion. 

Firmaet står sammen med en tyrkisk mellemmand bag eksporten af mindst 46 ton legoklodser, der bl.a. tæller 512 sæt ’Lego City – Affaldssorteringsbil’ og 816 sæt ’Lego Ninjago – Jays lynjet’. Aftageren er den russiske legetøjskæde ’Detsky Mir’ – Børnenes Verden. 

Vilonni BV er ikke vendt tilbage på Radio4s henvendelser, men de oplyser på deres hjemmeside, at de ”samarbejder” med Lego. 

Det afviser den danske legetøjsgigant.

- Vi ser alvorligt på sagen og har bedt dem om at fjerne disse falske og vildledende informationer fra deres hjemmeside, oplyser en talsmand for Lego-koncernen. 

Flere af de virksomheder, der står bag eksporten af Lego til Rusland, beskæftiger sig normalt med helt andre ting end legetøjshandel. 

Eksempelvis sælger tyske Technostar Gmbh, der ejes af russisktalende Yury Vasiliev, ifølge deres hjemmeside messingprodukter, men i november stod de pludselig bag eksporten af 15.000 sæt ’Lego Minecraft – Bihytten’ og meget andet Lego, viser data fra de russiske toldmyndigheder 

Ejeren af kakaobønneimportøren BalTraWed, russisk-estiske Leonid Sauh, der i august sendte klodser for 3,7 mio. kr., er parate til at sende Lego til Rusland igen.  

- Tror de, at Putin opdager, at Lego ikke længere er i Rusland, og så stopper krigen? Hvad er deres mål? At sørge for, at børn ikke er glade, siger Leonid Sauh til Radio4. 

Aage V. Nielsen, der igennem 30 år har rådgivet danske virksomheder i Rusland, mener ikke, at Lego kan forhindre importen. 

 - Lego-brandet er så stærkt i Rusland, at det altid vil finde en vej ind. Der er kanaler nok til at få importen til at flyde, siger Aage V. Nielsen. 

Afspiller nu

NYHEDERNE PÅ RADIO4

19:00
19:05