Hvis en virksomhed har nøgne kvinder i form af kalendere eller plakater hængende, så skal det give et påbud, når Arbejdstilsynet kommer forbi.
Sådan lyder opfordringen fra organisationen Byggeriets Samfundsansvar, der én gang for alle vil gøre op med den slags billeder i skurvogne og på byggeriets arbejdspladser.
Men den opfordring giver murermester Henrik Alfred Lund fra Bornholm ikke meget for.
“Arbejdstilsynet skal koncentrere sig om de vigtige forhold på arbejdspladsen. Det er op til medarbejderne at diskutere, om der skal hænge nøgne kvinder, mænd eller begge dele – det skal arbejdstilsynet absolut ikke blande sig i.”
Du kan høre mere om, hvorfor Henrik Alfred Lund ikke mener, at andre end medarbejderne selv skal bestemme, hvad der skal hænge på væggene, her:
Opfordringen fra organisationen Byggeriets Samfundsansvar kommer, på baggrund af undersøgelser og interviews de har foretaget.
Ifølge sekretariatsleder Christina Schultz handler det om, at branchen skal inkludere flere mennesker – særligt kvinder – på byggepladserne. Og i det lys er tiden løbet fra nøgenkalenderne, siger hun.
“Flere kvinder fortæller til os, at de ikke bryder sig om, at der hænger nøgne damer på væggene. Det kan være enormt svært at tage diskussionen op som ene kvinde på en arbejdsplads, og derfor er vores opfordring, at lederne tager en snak med deres medarbejdere. Det kan også være svært, men det er nødvendigt for nøgenkalendere hører ikke 2023 til.”
Hele interviewet med sekretariatsleder i Byggeriets Samfundsansvar, Christina Schultz, kan du høre her:
Som reglerne er i dag, kan Arbejdstilsynet godt give et påbud, hvis billederne kan opfattes som seksuel chikane. Det kræver dog, at der er flere, der samstemmende peger på, at det er problematisk.
Vi har spurgt Arbejdstilsynet, hvad de mener, om det forslag organisationen har bragt til bordet. De skriver i et skriftligt svar:
“Arbejdstilsynet foretager altid en konkret vurdering af den sikkerheds -og sundhedsmæssige risiko ved forhold i arbejdsmiljøet, når vi besøger en virksomhed. Det betyder, at fx nøgenplakater kan indgå i vurderingen af, om Arbejdstilsynet vil reagere overfor de krænkelser, som de ansatte kan opleve.”