Møgluder og homosvin: Hadbeskeder i gymnasiernes blå bog

Studenter i København den 25. juni 2021

Skrevet af

6. december 2022

gup@radio4.dk

gup@radio4.dk

Det er ikke med glæde, at man mindes sin tid på gymnasiet, hvis den blå bog er fyldt med ord som ”dildo-tøs”, ”homo-svin”, ”rundetrunte” og ”møg-luder”.

Men sådan er skæbnen for flere elever. Det viser en undersøgelse fra Kvinfo, der er Danmarks videnscenter for køn og ligestilling.

En af dem, for hvem den blå bog blev et dårligt minde, er Matilde Steffens som gik på Egå Gymnasium.

”I min blå bog stod der, at jeg var klassens diktator. Det var ikke just det fedeste at få at vide – at det var sådan mine klassekammerater havde set mig de sidste 3 år.”

Du kan høre hele Matilde Steffens historie her:

Det var Matilde Steffens klassekammerater, som anonymt havde forfattet afsnittet om hende i den blå bog uden kontrol fra lærer eller skolen generelt.

Og det er et problem, mener Helle Rabøl Hansen, der er ph.d. i pædagogisk psykologi, og har forsket i mobning og skoletrivsel i mange år.

”Jeg synes rektorerne, eller andre, bør gribe ind. Skolen er mere eller mindre medorganisator af de her bøger og dermed er de med til at fastholde de her bøger som upopularitetsgallerier – og det går ikke.”

Du kan høre hele Helle Rabøls Hansens argumentation for, hvorfor hun mener, at gymnasierne bør gentænke de blå bøger her:

Formand for Danske Gymnasier, og rektor på Roskilde Gymnasium, Henrik Nevers, mener dog modsat Helle Rabøl Hansen ikke, at gymnasierne har det store ansvar for ukvemsord og hadbeskeder i de blå bøger.

”Det er eleverne som står for skriveriet og distributionen og så bliver det trykt andetsteds. Vi har ikke noget med det at gøre, og det skal vi heller ikke. Vi skal uddanne og danne eleverne så den her slags ord aldrig finder vej til bøgerne, men det er ikke det samme som, at vi har ansvar for hvert et ord og komma.”

Du kan høre hele interviewet med Henrik Nevers her:

Foto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix

Afspiller nu

KRIMILAND

16:05
17:00