Møder hård kritik: Afdeling tvangsfjernede børn og anbragte dem hos kollega

Skrevet af

7. marts 2025

Allan Christiansen

alch@radio4.dk

Jeppe Reedtz Husted

jrh@radio4.dk

Søren Mejer Jensen

smje@radio4.dk

Sønderborg Kommune tvangsfjernede to søstre og placerede dem hos en mellemleder i kommunens egen Børn og Familie-afdeling. Flere eksperter kritiserer forløbet, mens kommunen lover, at det ikke sker igen.

Få måneder efter, at to små børn blev tvangsfjernet af Børn og Familie-forvaltningen i Sønderborg Kommune, besluttede samme forvaltning at sende børnene i pleje hos en ansat i afdelingen. 

Forløbet møder kritik fra flere eksperter, skriver RADIO IIII.

- Jeg kan slet ikke fatte, hvordan man anbringer hos en leder i den afdeling, hvor børnene bliver anbragt fra, siger Bente Adolphsen, juridisk konsulent med mere end 30 års erfaring på børneområdet.

- Det er jo ikke engang noget med, at lederen selv skulle have sagt, at her er jeg nok inhabil. Enhver i den afdeling skulle have sagt, at det her, det går ikke, siger hun.

Plejemoren blev i 2022 ansat som leder af kommunens “ungeteam”.

Teamet samarbejder og deler kontorlokaler med “børneteamet”, der behandler de to børns sag og fører tilsyn med kommunens plejefamilier – herunder plejemoren.

Frederik Waage, professor i forvaltningsret ved Syddansk Universitet, kritiserer forløbet. 

- Der er et problem med habilitet, når det er den samme forvaltningsmyndighed i kommunen, som står for kontrol med ens egne medarbejdere. Ovenikøbet en medarbejder, der er ansat i et kontor, som arbejder tæt sammen med det kontor, der foretager tilsyn, siger han.

Unge- og børneteamet tæller til sammen 28 medarbejdere, fremgår det af jobopslaget til plejemorens stilling i 2022.

- Du får (som teamleder, red.) en tæt samarbejdsrelation med den øvrige forvaltning og særligt de andre teams, lyder det i opslaget.

Sønderborg Kommune ønsker ikke at svare på spørgsmål til sagen, men har tidligere oplyst til RADIO IIII, at relationen ikke udgør et problem.

- Vi har sikret at selve sagsbehandlingen i pigernes anbringelsessag, herunder afgørelser og faglige vurderinger ikke foretages af medarbejdere ansat i ungeteamet, ligesom der ikke refereres til eller sparres med medarbejdere i eller leder af ungeteamet, skriver kommunen i et svar.

Ifølge Frederik Waage skulle Sønderborg Kommune helt have overladt sagsbehandlingen og tilsynsførelsen til en anden kommune.

- Af hensyn til tilliden til forvaltningen, så skal sådan en opgave overlades til en anden kommune, som fint vil kunne varetage den opgave, siger han.

Interne notater fra Sønderborg Kommune viser, at plejemoren et halvt år før anbringelsen som kommunal socialrådgiver vurderede en underretning om de to børn fra deres børnehave.

Denne vurdering indgår fortsat i sagens akter.

- Det ser mærkeligt ud, at kommunen fjerner børn og putter dem ind i kontoret ved siden af. At plejemoren så ovenikøbet har været en del af sagen. Det er det samme problem, men det bliver jo meget værre, siger Mads Pramming, advokat med speciale i socialret.

Sønderborg Kommune oplyser, at man i januar 2023 “har besluttet, at det ikke er muligt at være ansat i Børn og Families myndighedsafdeling samtidig med at være ansat som plejeforælder i anbringelsessager”.

Det sker bl.a. for at undgå “mistanke om habilitet”, lyder det.

De to børn forblev hos plejemoren, selvom kommunen ændrede praksis.

RADIO IIII har fået indsigt i sagen med samtykke fra børnenes forældre. Af hensyn til børnene har RADIO IIII valgt at holde familien anonym.

Afspiller nu

Aften

17:05
20:00