Moderaternes gruppeformand: “Jon Stephensen skal genskabe tilliden”

Henrik Frandsen (M) under møde i Folketingssalen med udvidet partilederdebat på Christiansborg, tirsdag den 28. marts 2023.. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix)

Skrevet af

26. april 2023

kav@radio4.dk

kav@radio4.dk

Jon Stephensen er stadigvæk en del af Moderaterne på trods af, at han har sendt upassende beskeder til et 19-årigt medlem af partiet. Moderaterne mener selv, at de har fundet den helt rigtige løsning. Nemlig at Jon Stephensen skal på orlov indtil Folketinget åbner i oktober. I mellemtiden skal han selv genskabe tilliden fra de krænkede, partiet og ungdomspartiet.

“Jon Stephensen træder ud af Folketingsgruppen i fem måneder. Han er ikke kulturordfører de næste fem måneder, han får ingen løn i de næste fem måneder. Det, der ligger i aftalen er, at han har en opgave med at forsøge at få genskabt tilliden til dem, som er blevet krænket og som har mistet tilliden til ham. Og det er en stor opgave, for det er en alvorlig forseelse, vi har med at gøre her,” siger gruppeformand for Moderaterne, Henrik Frandsen, til Radio4 Morgen.

Jon Stephensen skal derfor tænke sig rigtig godt om i de næste fem måneder. Det siger Henrik Frandsen.

“Et godt råd til Jon i denne forbindelse er at tage det her så alvorligt, som det er nødvendigt at gøre, og det er rigtig rigtig alvorligt. Hvis han billedligt talt bare sætter sig ind og hører heavy metal musik og tiden går, og så er der gået fem måneder, og så tænker man at alt er godt, så tror jeg ikke på, at tilliden er genskabt til kulturlivet, til Unge Moderater og til partiet. Og så står vi i nøjagtigt samme situation, som vi gør i dag, og så kan vi jo ikke tage Jon ind i folketingsgruppen igen,” siger han.

Hør interviewet med Henrik Frandsen, gruppeformand for Moderaterne, her:

På den anden side mener over 1000 medlemmer af den kulturscenen, som Jon Stephensen tidligere var en del af, at Jon skal ud af Moderaterne.

Marie Knudsen Fogh er skuespiller og medunderskriver på dette mistillidsvotum, og hun mener, at den eneste rigtige løsning er, at smide ham ud af partiet.

“Jeg håber, at han bliver afsat og jeg håber at han går hjem og kigger indad og at Lars ikke er med til at afskaffe den her tavshedskultur. For hvis han er velkommen tilbage i Folketinget, og han forventer at vi som vælgere og branche bare skal glemme det igen., så synes jeg, at vi har et kæmpe problem”.

Hør interviewet med Marie Knudsen Fogh, som er skuespiller og medunderskriver på dette mistillidsvotum, her:

Mens Jon Stephensen tænker sig om de næste fem måneder, kommer der en suppleant ind og overtager hans plads.

“Det vi har gjort her med orlovsordningen er, at Jon er trådt ud af partiet på Christiansborg; han er trådt ud af folketingsgruppen og alle sine ordførerskaber, og de næste fem måneder skal Jon Stephensen arbejde på at få genskabt tilliden og få set ind i sig selv; hvad er det jeg kan gøre her for at folk kan få tilliden til mig igen,” siger gruppeformand for Moderaterne, Henrik Frandsen.

Og Henrik Frandsen synes, at straffen er fair.

“Vi har vurderet, at det var en passende, en resolut og en kontakt konsekvens af den uacceptable handling, der har været. Hvor niveauet ligger for en direkte eksklusion er ikke til at sige. Men vi har vurderet i ledelsen i moderaterne at det her er det sanktions-niveau; det er uden løn, det er 300.000 han frasiger sig i orlovsperioden, samtidig med at han frasiger sig sine ordførerskaber og sin plads i folketinget. Det er ikke en mild sanktion der er kommet her. Det er ikke bare et rap over nalderne eller en løftet pegefinger. Nej, det er til at tage og føle på.”

Sagen om Moderaternes kulturordfører, Jon Stephensen, handler i denne omgang om, at han har sendt upassende beskeder til et 19-årigt medlem af partiet, hvor han skriver, at hun “er smuk med den lækreste krop”.

I går skrev Jon Stephensen i en mail til Ritzau, at han undskylder uforbeholdent til den 19-årige kvinde. Han skriver også, at han håber at fortsætte i politik og ønsker at bidrage med sit mandat til en meningsfyldt politik indenfor både kultur og udenrigspolitik.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Afspiller nu

A-Z

23:00
03:00