Moderaterne til oppositionen: Det er for nemt at sige nej

Monika Rubin under pressemødet, hvor Moderaterne præsenterer deres sundhedsudspil på Christiansborg, fredag den 14. oktober 2022. Partiet vil præsentere en "redningsplan" for sundhedsvæsenet.. (Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix)

Skrevet af

18. januar 2023

gup@radio4.dk

gup@radio4.dk

Hvis regeringen insisterer på at afskaffe store bededag, må Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne indgå det kommende forsvarsforlig med hinanden UDEN deltagelse fra andre partier.

Så kontant var meldingen fra samtlige ni oppositionspartier i et åbent brev til regeringen tirsdag.

Men det er for nemt for oppositionen at stille sig på hælene. Det siger Moderaternes politiske ordfører, Monika Rubin.

”Det er da interessant, man kan blive enige om noget på begge fløje, men det er også nemt nok at sige nej. Kan de blive enige om at finde en anden finansiering? Det synes jeg hellere vi skulle tale om.”

Du kan høre heler interviewet med Monika Rubin her:

Det er oppositionspartierne SF, Danmarksdemokraterne, Liberal Alliance, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Radikale Venstre, Alternativet, Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige som står samlet mod regeringen.

Og ifølge medlem af Liberal Alliance Sólbjørg Jakobsen står den samlede opposition ikke kun som modstykke til regeringens forslag, men også til selve metoden.

”Det er et udtryk for, at regeringen har lagt et forslag på bordet og vredet armen rundt på os, for at vi kan være med i en helt anden forhandling. Når regeringen siger; ’de har bare samlet sig for at sige nej’, så er det en decideret løgn.”

Du kan høre hele interviewet med Liberal Alliances Sólbjørg Jakobsen her:

Også for Signe Munk, politisk ordfører for SF, handler modstanden mod regeringen om måden, hvorpå regeringen har stillet et ultimatum for partierne, og hun kalder det flertalstyranni.

”Det er under et år siden, at vi satte os ned og i fællesskab fandt pengene til det nationale kompromis. Vi er villige til at kigge på flere områder, hvor vi kan finde pengene til forsvaret, vi vil bare ikke fjerne store bededag, og vi vil ikke gøre det i pressen.”

Du kan høre hele interviewet med Signe Munk her:

Regeringen vil afskaffe store bededag for at kunne fremrykke de øgede forsvarsudgifter, så Danmark fra 2030 bruger to procent af bruttonationalproduktet på forsvar og sikkerhed.

Det koster 4,5 milliarder kroner at fremrykke de øgede forsvarsudgifter til 2030.

Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

Afspiller nu

A-Z

23:00
03:00