Moderaterne-profil brød reglerne: Trak fortrolige oplysninger om udsatte klienter ud til sig selv

Nanna W. Gotfredsen, nyvalgt folketingsmedlem for Moderaterne, skriver under på en erklæring om at ville overholde Grundloven i Fællessalen på Christiansborg, onsdag den 16. november 2022.. (Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix)

Skrevet af

29. maj 2023

En ny sag rammer nu Moderaternes ordfører for udsatte mennesker, Nanna W. Gotfredsen, der ifølge Ekstra Bladet har brudt reglerne for datasikkerhed. “Jeg begik en fejl,” lyder det fra folketingsmedlemmet. 

Mens Moderaternes folketingsmedlem Nanna W. Gotfredsen var suspenderet fra sin rolle som daglig leder i Gadejuristen, begyndte hun i strid med reglerne at hive fortrolige oplysninger om udsatte klienter ud af retshjælpsorganisationens systemer og videresende dem til sig selv.

Det skriver Ekstra Bladet, der har fået aktindsigt i en rapport fra Datatilsynet. 

Ifølge Ekstra Bladet opdagede Gadejuristen, at Nanna W. Gotfredsen var i færd med at tappe fortrolige oplysninger fra Gadejuristens computere bare få timer efter, at bestyrelsen den 5. februar 2021 om formiddagen besluttede at suspendere Nanna W. Gotfredsen.

Det var ifølge Ekstra Bladet en af medarbejderne i Gadejuristen, der opdagede, at Moderaternes ordfører for udsatte mennesker var ved at videresende mails om klienter fra sin arbejdsmail i Gadejuristen til sig selv.

Mediet skriver, at hun sendte oplysningerne videre til en mailadresse i hendes dengang nystiftede konsulentfirma, BDH Lawyering. 

“På baggrund af disse oplysninger opstod mistanke om, at (navnet er udeladt, red.) var i færd med at videresende flere emails, potentielt med personoplysninger, til disse mailkonti,” står der i den indberetning, som Gadejuristen sendte til Datatilsynet om episoden. 

Erkender regelbruddet

Gadejuristen, der hvert år får millioner af skattekroner i støtte fra det offentlige, tilbyder blandt andet juridisk hjælp til stofmisbrugere, sexarbejdere og hjemløse mennesker i København. 

Interne dokumenter, som Radio4 tidligere har beskrevet, viser, at medarbejderne i organisationen var utilfredse med Nanna W. Gotfredsen, og i en mail til bestyrelsen havde de advaret om en lang række kritisable forhold, som de var bekymrede over.

Siden blev Nanna W. Gotfredsen suspenderet som daglig leder og tvunget på orlov fra den organisation, som hun selv var med til at grundlægge.

Ekstra Bladet har fået bekræftet, at det var Nanna W. Gotfredsen, der havde videresendt de interne mails til sig selv, som blev til en sag hos Datatilsynet. Episoden fik ifølge mediet bestyrelsen i Gadejuristen til at lukke ned for Nanna W. Gotfredsens arbejdsmail med det samme. 

Datatilsynet har lagt til grund, at “der er sket et brud på persondatasikkerheden”.

Radio4 forsøger at få en kommentar fra Nanna W. Gotfredsen, der erkender regelbruddet over for Ekstra Bladet i et skriftligt svar, hvor hun forklarer, at hun “begik en fejl” ved “at videresende nogle mails i strid med GDPR-reglerne.”

“Det skulle jeg som jurist have haft øje for. Mine intentioner var de bedste, nemlig fortsat at hjælpe de klienter, som kun ønskede at samarbejde med mig,” skriver hun til Ekstra Bladet. 

Undrede sig over tuktuk-køb

Det er langt fra første gang, at Lars Løkke Rasmussens socialprofil bliver kritiseret for en række forhold i Gadejuristen. 

Som Radio4 har beskrevet, undrede medarbejdere sig blandt andet over, at Gadejuristen i 2020 betalte 88.000 kr. for at købe en italiensk trehjulet kabinescooter, kaldet en tuktuk.

Tuktukken blev ikke placeret på Gadejuristens adresse i København, men hos Nanna W. Gotfredsens daværende kæreste på Bornholm, der fortalte Radio4, at han selv benyttede sig af den sorte tuktuk.

Samtidig har det vist sig, at Gadejuristen med Nanna W. Gotfredsen i spidsen flere år i træk er blevet advaret af revisorer om, at det er muligt at misbruge Gadejuristens penge til private formål. 

Interne mails beskriver, hvordan medarbejdere har beskyldt hende for at have så meget rod i bilagene, at der på et tidspunkt angiveligt manglede dokumentation for udgifter til over 100.000 kr.

Nanna W. Gotfredsen har også fået kritik for at trodse advarsler fra flere sider, da hun i 2021 involverede sig i en voldtægtsanklage mod drabsofferet i en af de senere års mest omtalte danske drabssager.

Det opsigtsvækkende forløb førte til, at Nanna W. Gotfredsen hjalp med at fremskaffe og lade Gadejuristen betale for et ubrugeligt bevis, der havde til hensigt at frembringe belastende oplysninger mod drabsofferet. 

Siden viste det sig, at Moderaterne-ordføreren også blev personligt orienteret af moren til de to brødre, der blev dømt i drabssagen, da moren senere besluttede sig for at anmelde sine sønners drabsoffer til politiet.

Afviste at kommentere

Nanna W. Gotfredsen har hidtil afvist at stille op til et interview med Radio4 og har indtil nu kun sendt korte, skriftlige kommentarer. Hun har blandt andet forklaret, at tuktukken skulle bruges på Folkemødet på Bornholm, og at den blev “indkøbt for kontoen “egne midler,” dvs. midler, som jeg har rejst ved honorarer fra foredrag og anden fundraising.”  

Hun henviste samtidig til et Facebook-opslag, hvor hun beskrev, at tuktukken “ganske korrekt” blev opbevaret “i nærheden af en af mine private relationer” og at det var af “den simple årsag, at det var gratis.” Men hun undlod at svare på oplysningerne om, at hendes daværende kæreste kørte rundt på den. 

Hun har helt afvist at svare på Radio4’s henvendelser om hendes involveret i voldtægtsanklagen mod drabsofferet i sagen fra Nordskoven på Bornholm, og til kritikken af hendes håndtering af bilag har hun forklaret, at “alle begår fejl.” 

Har du et tip til en historie, som Radio4 bør undersøge? Så kan du kontakte Radio4’s undersøgende redaktion på tip@radio4.dk.

Afspiller nu

RING TIL RADIO4

08:05
10:00