Mistro til amerikanske myndigheder efter togulykke

FILE PHOTO: Drone footage shows the freight train derailment in East Palestine, Ohio, U.S., February 6, 2023 in this screengrab obtained from a handout video released by the NTSB. NTSBGov/Handout via REUTERS THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY./File Photo

Skrevet af

17. februar 2023

gup@radio4.dk

gup@radio4.dk

Det er lugten af neglelakfjerner, man møder i den lille amerikanske by East Palestine efter togulykken tidligere på måneden.

Det fortæller Mikkel Danielsen, USA-korrespondent for Berlingske.

Han har besøgt byen, hvor et tog fyldt med kemikalier den 3. februar afsporede, togvognene væltede, og kemikalierne strømmede ud i naturen.

“Stemningen er trykket og paranoid. Alle kan jo lugte den her kemiske lugt, og de frygter at blive syge. Tiltroen til myndighedernes forklaring, om at alting skulle være ok, virker meget lav.”

Du kan høre mere om Mikkel Danielsens besøg i East Palestine – og hvordan de lokale borgere forholder sig til problemet – her:

Selvom det er flere uger siden, at toget afsporede, vokser historien i de amerikanske medier.

Ifølge Mads Dalgaard Madsen, som er tidligere indenrigspolitisk rådgiver ved den danske ambassade i Washington, handler det om, at amerikanerne koncentrerede sig om kinesiske luftballoner og Super Bowl i stedet for togulykken.

De manglende overskrifter har derfor trukket konspirationsteoretikerne til.

“Historien har været meget lidt beskrevet, da det skete. Derudover mener lokalbefolkningen, at myndighederne har håndteret situationen dårligt – og det gøder konspirationsteorierne, som begynder at trække tråde til tidligere miljøkatastrofer og endda de kinesiske luftballoner.”

Du kan høre Mads Dalgaard Madsen fortælle, om hvordan historien er blevet modtaget og har udviklet sig, her:

Der var i alt 20 vogne på toget, der indeholdt giftige kemiske stoffer. Af dem væltede 11, og flere af dem er farlige.

Det er især stoffet vinylklorid, som man er bange for. Det er et kemikalie, man bruger i industrien og kan være meget giftigt. Stoffet har risiko for at blive i naturen i rigtig lang tid.

Foto: Ntsbgov/Reuters/Ritzau Scanpix

Afspiller nu

KRIMILAND

16:05
17:00