Minkavler ser frem til rapport: Jeg håber aldrig det sker for andre

Mink aflives på minkfarm ved Næstved, fredag den 6. november 2020. Henrik Nordgaard Hansen og Ann-Mona Kulsø Larsen afliver deres mink, som består af 3000 moderdyr og deres tilhørende unger på deres gård nær Næstved fredag d. 6. november 2020. Parret må gerne sælge skindene, da minkene på deres gård ikke er ramt af corona og der ikke har været corona tilfælde i mink på Sjælland og Fyn. Henrik startede minkfarmen i 1988 med 25 parrede tæver. For Henrik og Ann-Mona bliver det meget svært at få nye mink, da de mister alle deres avlsdyr og dermed skal starte forfra. For at Henrik og Ann-Mona kan følge med i pelsning af deres mink, har de lejet 3 store frysecontainere, som de kan køre mink ind i. Det er ekstraordinært og skyldtes denne specielle situation, hvor minkene skal aflives på ti dage grundet den landsdækkende aflivning af mink.. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix)

Skrevet af

30. juni 2022

gup@radio4.dk

gup@radio4.dk

I dag udkommer en længe ventet rapport fra Minkkommissionen, der har undersøgt forløbet i november 2020, hvor regeringen meldte ud, at alle mink skulle aflives. Noget der viste sig ikke at være lovhjemmel til.

Ann-Mona Kulsø Larsen er tidligere minkavler på en farm lidt uden for Næstved og formand for Sjællands Pelsdyravlerforening, og hun glæder sig til at rapporten endelig kommer ud.

”Ventetiden vidner om, at kommissionen har taget arbejde seriøst og det kan jeg kun bifalde.”

Du kan høre hele interviewet med Ann-Mona Kulsø Larsen her:

Beslutningen om at aflive alle mink blev truffet i regeringens-koordinationsudvalg, hvor statsministeren sidder for bordenden.

Dagen efter, den 4. november, meldte Mette Frederiksen så beslutningen ud på et pressemøde.

På det tidspunkt var der kun hjemmel i lovgivningen til at kræve minkbesætninger aflivet, der enten var smittet med corona, eller som lå indenfor en radius af 7,8 kilometer fra en smittet besætning.

Alligevel blev der blandt andet den 6. november sendt et brev ud til avlerne fra Fødevarestyrelsen, hvor der stod, at aflivningen af alle mink skulle være overstået 10 dage senere.

Ann-Mona Kulsø Larsen husker stadig den dag hun fik beskeden om, at alle hendes mink skulle aflives.

”Jeg blev mundlam og fik gåsehud. Jeg gik ud og fortalte min mand det, og så faldt jeg sammen. Jeg kunne ikke stå på mine ben, og resten af dagen var en tåge for mig.”

Derfor håber Ann-Mona Kulsø Larsen, at rapporten kan forhindre, at en lignende situation kan ske i fremtiden.

”Jeg håber på at det ikke kommer til at gentage sig for andre danskere. Jeg håber ikke, at nogen skal opleve at få deres rettigheder taget fra dem, sådan som vi gjorde. ”

Minkkommissions rapport kommer i dag, torsdag den 30. juni 2022.

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Afspiller nu

DET SIDSTE MÅLTID

15:05
16:00