Minkavler er optimistisk efter ny rapport om sundhedsrisiko

Mink aflives på minkfarm ved Næstved, fredag den 6. november 2020. Henrik Nordgaard Hansen og Ann-Mona Kulsø Larsen afliver deres mink, som består af 3000 moderdyr og deres tilhørende unger på deres gård nær Næstved fredag d. 6. november 2020. Parret må gerne sælge skindene, da minkene på deres gård ikke er ramt af corona og der ikke har været corona tilfælde i mink på Sjælland og Fyn. Henrik startede minkfarmen i 1988 med 25 parrede tæver. For Henrik og Ann-Mona bliver det meget svært at få nye mink, da de mister alle deres avlsdyr og dermed skal starte forfra. For at Henrik og Ann-Mona kan følge med i pelsning af deres mink, har de lejet 3 store frysecontainere, som de kan køre mink ind i. Det er ekstraordinært og skyldtes denne specielle situation, hvor minkene skal aflives på ti dage grundet den landsdækkende aflivning af mink.. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix)

Skrevet af

4. maj 2022

Statens Serum Institut (SSI) har i går udfærdiget en rapport, som vurderer sundhedsrisikoen ved at starte minkerhvervet op igen.

Rapporten peger bl.a. på at sandsynligheden for, at der opstår en ny coronavirus-variant er lav, men at konsekvensen er stor, hvis der gør.

Jesper Vad Jensen er tidligere minkavler i Jernvedlund ved Ribe. Han er en af de minkavlere, der håber, at kunne starte sin bedrift op igen næste år.

“Jeg er glædeligt overrasket over, at de endelig har brugt tid på at lave en ordentlig vurdering denne gang,” siger Jesper Wad Jensen.

Hør Jesper Vad Jensens reaktion på rapporten fra Statens Serum Institut her:

Jesper Vad Jensen startede sin bedrift i 1998, og da han måtte dreje nøglen om i 2020, producerede han ca. 16.000 skin årligt.

“Der har altid været fokus på minkavl – særligt fra Dyrenes Beskyttelse og andre rabiate dyreværnsorganisationer – og den kamp vil formentlig fortsætte til evig tid.”

Hvorvidt minkerhvervet får mulighed for at genoptage produktionen, skal fødevareminister Rasmus Prehn og Folketinget nu overveje på baggrund af den nye SSI-rapport.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Afspiller nu

Tar jeg fejl?

10:05
12:00