Massiv støtte til borgerforslag om længere barsel til forældre til flerlinge: “Man har kun ét sæt hænder”

Trillingerne fra venstre: Jill, June og Jon. // Foto: Thomas Juul/Tilsted com. (Foto: /SCANPIX NORDFOTO 2002)

Skrevet af

19. april 2022

sks@radio4.dk

sks@radio4.dk

Både far og mor skal have barselsorlov, når der kommer tvillinger. Det ønske fremgår af et borgerforslag, der lige nu har vind i sejlene.

Borgerforslaget, der lige nu har fået 32.387 underskrifter, foreslår at udvide barslen for flerlingefamilier med 26 uger med barselsdagpenge, som forældrene kan dele mellem sig. Flerlingefamilier er betegnelsen for familier, der har fået flere spædbørn på én gang.

“Når man får tvillinger, så har man ingen idé om, hvad man går ind til. Da vi kom hjem fra hospitalet, skulle min mand tilbage på arbejde. Så stod jeg pludselig der med to meget små, præmature tvillinger og kun to hænder. Når der er to børn og kun én voksen til stede, så er der altid et barn, der kommer til at ligge alene, fordi der er én, der skal trøstes, skiftes eller har behov for at være i ens arme,” siger Anne Mette Dych Olsen fra Randers, der er mor til to for tidligt fødte tvillingedrenge, der i dag er knap et år gamle. Hun er én af de godt 32.000 danskere, der støtter borgerforslaget.

Hør hele interviewet med Anne Mette Dych Olsen om, hvorfor hun mener, at borgerforslaget bør blive til virkelighed, her:

For at et borgerforslag bliver taget op af politikerne, skal det have minimum 50.000 underskrifter.

Det vil imidlertid have store omkostninger for samfundet, hvis forældre, der får flere børn ad gangen, kan benytte sig af 26 ugers ekstra barsel, vurderer Nikolaj Arpe Harmon, der er lektor ved Økonomisk Institut på Københavns Universitet.

“Den helt store omkostning er jo, at når man giver mennesker mere barsel, så er de ikke på arbejdsmarkedet og genererer ikke nogen indkomst. Derudover skal de jo have noget at leve af. Det koster selvfølgelig også noget at overføre barselsdagpenge til dem,” siger han.

Hør hele interviewet med Nikolaj Arpe Harmon her:

Foto: Thomas Juul/Ritzau Scanpix

Afspiller nu

RADIO4 EFTERMIDDAG

12:05
14:00