Manglede tilladelse: Nordic Waste påstod at samarbejde med anlæg i udlandet

Skrevet af

23. maj 2024

Jeppe Reedtz Husted

jrh@radio4.dk

Tobias Hansen Bødker

tohb@radio4.dk

Nordic Waste forsikrede kunder om, at de kunne håndtere næsten alle typer forurenet jord på grund af aftaler med “anlæg i udlandet”. Firmaet søgte bare aldrig om tilladelse til at eksportere noget. 

På grund af aftaler med “anlæg i udlandet” kunne Nordic Waste håndtere forurenet jord, der ellers ikke egnede sig til at blive dumpet i den tidligere lergrav ved landsbyen Ølst. 

Sådan lød forklaringen til potentielle kunder på virksomhedens egen hjemmeside. 

Men nu sår nye oplysninger tvivl om de påståede udenlandske samarbejder. 

Det fortæller Radio4 i podcastserien “Millionærerne, der skred.

Genskabte versioner af Nordic Wastes nu lukkede hjemmeside viser, hvordan miljøvirksomheden beskrev, at jord, der var for forurenet, ville blive transporteret videre til en udenlandsk samarbejdspartner. 

- Er jorden ikke egnet til nyttiggørelse, har vi aftaler med anlæg i udlandet, som kan modtage jorden, stod der på hjemmesiden i 2020 og 2021. 

Men ifølge Miljøstyrelsen har hverken Nordic Waste eller søsterselskabet DSH Recycling ansøgt om eller fået tilladelse til ”eksport af affald, forurenet jord eller andre materialer” til udlandet. 

Det fremgår af styrelsens journalsystem, oplyser Miljøstyrelsen i et svar til Radio4. 

Nordic Waste har ikke ønsket at svare på, hvilket “anlæg” i udlandet, som firmaet påstod at have indgået “aftaler” med. 

- Det er endnu en sten i den bunke, der siger, at de nok ikke har været helt troværdige derude, siger Mette Christophersen, der er IDA-ekspert i jordforurening og afdelingsleder hos Rambøll, til Radio4. 

Ifølge en opgørelse fra Randers Kommune har Nordic Waste kun sendt jord væk fra pladsen i Ølst fire gange over årene; i alle tilfælde lå modtageren placeret i Danmark. 

Randers Havn oplyser, at Nordic Waste aldrig har afskibet jord fra deres anlæg. 

Den tidligere ledelse i Nordic Waste har ikke ønsket at kommentere oplysningerne over for Radio4. 

Afspiller nu

A-Z

23:00
03:00