Maleri af Simon Spies skal overmales: “Folk bliver krænket over ingenting”

Efter 'pædofil'-hærværk: Nu bliver Simon Spies-portræt malet over. Ukendt gerningsmand har malet "PÆDOFIL!" hen over portrættet af Simon Spies på en mur ud mod Stengade. Simon Spies Plads , Helsingør søndag den 4. december 2022

Skrevet af

31. maj 2023

kav@radio4.dk

kav@radio4.dk

Murmaleriet af Simon Spies på Simon Spies’ egen plads i Helsingør skal overmales. Det vedtog et flertal i byrådet i aftes. Det sker efter, at Helsingør byråd ellers i begyndelsen af året vedtog, at pladsen skulle blive ved med at bære den tidligere rejsekonges navn. Men det er ikke alle, der er begejstrede for den beslutning.

“Nu har det hængt dernede i så mange år. Folk er gået forbi og hilser ‘Hej Simon Spies’, og så tænker man, han var rejsekonge og havde morgenbolledamer, og så griner man lidt af det, og så går man videre. Men folk bliver krænket over ingenting. De er gået helt amok med det maleri, og det er latterligt, synes jeg,” siger Carina Frølich, der bor i Helsingør og er utilfreds med beslutningen om at male maleriet over.

Hun mener, at tiden var en anden dengang.

“Tiderne var anderledes. Det var så mange år siden, og folk føler sig krænket. Det foregik dengang, og det foregår også i dag. Hvis nogen føler sig krænket over det, så gå ud og hjælp dem, der er udsat for det i dag for eksempel,” siger hun til Radio4 Morgen.

Hør interviewet med Carina Frølich, der bor i Helsingør og er utilfreds med beslutningen om at male maleriet over:

Valget stod mellem enten at overmale maleriet eller at forsøge at restaurere maleriet af Simon Spies, fordi det er blevet vandaliseret med graffiti. Helt konkret er der skrevet “PÆDOFIL” hen over.

Det koster cirka 10.000 kroner at male maleriet over. En restauration af maleriet ville koste op mod 19.000 kroner, og det ville ikke kunne garanteres, at det originale maleri ikke ville tage skade.

Mette Lene Jensen er 1. viceborgmester for Venstre i Helsingør Kommune, og hun siger, at en overmaling er den bedste løsning set fra et økonomisk synspunkt.

“Hvis det ikke kan renses op, så skal vi bruge penge på, at en ny kunstner skal komme og male det helt op, og det er langt dyrere,” siger hun til Radio4 Morgen.

Hør interviewet med Mette Lene Jensen, 1. viceborgmester for Venstre i Helsingør Kommune, her: 

Men det er ærgerligt, mener Carina Frølich fra Helsingør.

“Det er historisk. Skal vi gå rundt hver eneste gang, vi er utilfredse med noget og slette historien?,” siger hun.

Hun forstår dog også godt, hvorfor man måske er nødt til at gøre det.

“Jeg ved, at de bliver ved med at lave hærværk det sted. Jeg er bare sur og skuffet over, at dem der laver hærværk, de vinder på det her. Men jeg kan godt se, at det kommer til at koste. Jeg synes bare, det er synd og trist.”

Afspiller nu

KRIMILAND

17:05
18:00