Løsning er på vej: PFAS-forurenet jord kan blive renset i Randers

Et forurenet vandløb, fotograferet fra drone, indeholder PFOS ifølge formand for Korsør Kogræsser- og Naturplejeforening, Kenneth Nielsen, omkring Noret ved Korsør, torsdag den 16. september 2021.. Formand for Korsør Kogræsser- og Naturplejeforening, Kenneth Nielsen, fortæller, at der i det vandløb, hvor det forurenet vand løber ud i Noret, indeholder omkring 2, 1 millioner nanogram PFOS. Til sammenligning må der maksimalt to nanogram per liter drikkevand. PFOS blev tidligere brugt i blandt andet brandskum. I foråret kom det frem, at det giftige fluorstof PFOS, havde spredt sig fra brandskolen til en mark, hvor køer fra Korsør Kogræsserforening var blevet forgiftet. Børn og voksne, der har spist af kødet, har siden fået målt forhøjede PFOS-værdier.. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix)

Skrevet af

19. oktober 2021

sks@radio4.dk

sks@radio4.dk

Der kan være en løsning på vej til de mange PFAS-forurenede områder rundt om i landet.

For lidt over en måned siden kortlagde Miljøstyrelsen 188 potentielt forurenede brandøvelsespladser rundt om i landet, hvor brandskum med det svært nedbrydelige stof PFAS er blevet brugt.

Kortlægningen kommer, efter 188 borgere i Korsør har fået konstateret forhøjet kolesteroltal, fordi de har spist kalvekød fra køer, som græssede på forurenede marker nær brandskolen.

Men nu kan en løsning blive at rense PFAS-forurenet jord i en specialiseret jordanlægsmaskine og rense PFAS-forurenet vand i et vandrensningsanlæg.

Det bliver i disse uger testet.

Hos Teknologisk Institut, der er tilknyttet projektet, håber man allerede fra næste år at kunne fjerne forureningen fra brandskolejorden og -vandet.

“Jeg er rimelig optimistisk. Jeg er sikker på, at det nok skal lykkes med den her nye ‘vaskehal’, der er blevet udviklet. Det kan godt være, at vi i starten ikke kan rense al jorden, og vi bliver sikkert også bedre til at få omkostningerne ned med tiden, men jeg er sikker på, at vi er i gang næste år med at rense jorden,” siger Rikke Markfoged, der er projektleder ved Teknologisk Institut.

Virksomheden Aquarden Technologies i Skævinge i det nordlige Sjælland skal forsøge at rense det forurenede vand, mens Nordic Waste nær Randers skal stå for oprensning af jorden, som er den største del af projektet.

Begge virksomheder arbejder sammen med Teknologisk Institut og DTU Miljø om rensningsprojektet.

Den forurenede jord vil blive flyttet fra områder rundt i landet og hen til Nordic Waste i Randers, hvor jorden vil blive kørt igennem den såkaldte vaskehal.

Når jorden er renset bliver PFAS-stoffet efterfølgende brændt af, så det forsvinder helt.

Men netop fordi teknologien stadig er spæd, er der også en del ubekendte.

“Vi ved ikke, hvad oprensningen af jorden vil komme til at koste. Det er vi ikke langt nok til at vide. I 2019 blev der dog lavet en samlet rapport for de nordiske lande over, hvad man forventer sådan en slags oprensning vil koste, og deres bud lød på mellem 300 millioner og 6 milliarder kroner i Danmark. Det er jo et meget stort spænd, men jeg tør ikke vurdere, hvor vi kommer til at ligge i det spænd,” siger Rikke Markfoged, der er projektleder ved Teknologisk Institut.

Hør hele interviewet med Rikke Markfoged, projektleder ved Teknologisk Institut, her:

Afspiller nu

Station IIII

13:05
14:00