Lise Klaveness bekræfter: Stiller igen op til UEFA-bestyrelse

Emilie Holtet/NTB/Ritzau Scanpix

Skrevet af

19. februar 2024

Nicklas Degn

nick@radio4.dk

Den norske fodboldpræsident vil igen forsøge at blive valgt til Uefas eksekutivkomité, fortæller hun til Radio4.

Hun blev først stemt ned med et brag, men Lise Klaveness vil igen forsøge at blive valgt til Europas mest magtfulde fodboldorgan. Det fortæller hun i programmet ”Sportsverden” på Radio4.

- Det er planen. Jeg bliver selvfølgelig nødt til at føle mig meget motiveret, fordi det tager en masse tid. Men det er planen at komme ind. Vi synes, det er vigtigt at forsøge at arbejde indefra.

Den norske fodboldpræsident stillede op til Uefas eksekutivkomité ved en Uefa-kongres i Lissabon i april 2023, men var langt fra at blive valgt ind. Hun fik næstfærrest stemmer blandt de 11 kandidater, der var på valg til syv pladser. Formanden for Dansk Boldspil-Union, Jesper Møller, fik næstflest stemmer og blev genvalgt til den plads, han i forvejen havde indtaget siden 2019.

- Da jeg stillede op senest, var det en grundfæstet beslutning. Det var noget, de norske fodboldmedlemmer bad mig gøre. Det var en del af det norske fodboldforbunds internationale strategi, at vi skulle udfordre og forsøge at ændre ting. Det var første gang, at en kvinde stillede op til en af de åbne pladser. Vi tænkte, at det kunne have noget værdi at stille op. Det kunne være en inspiration for andre kvinder, og så ville det give os erfaring, siger Lise Klaveness til Radio4.

Hun indrømmer, at det ikke var nemt at investere tid og ressourcer i at stille op til komitéen for derefter at se sig langt fra en plads.

- Jeg klarede det. Vi var et hold og vi stod sammen. Man får selvfølgelig nogle knubs rent følelsesmæssigt, men så giver man det lige en uge, får sovet og er sammen med vennerne. Så får man energien tilbage.

Klaveness var længe et ubeskrevet blad i brede fodboldkredse, men hun indtog overskrifterne, da hun i marts 2022 stillede sig op på talerstolen ved en Fifa-kongres i Doha, Qatar, og kritiserede VM-arrangørerne fra både Qatar og Fifa. Hun var tre uger forinden blevet valgt som den første kvindelige præsident for det norske fodboldforbund.

Der er stadig ingen kvinder, der er blevet valgt til et af de åbne sæder i Uefas eksekutivkomité. Der har dog hidtil været ét sæde forbeholdt en kvinde, og den kvote bliver nu forhøjet til to.

- Det er selvfølgelig meget godt, og det værdsætter vi. Det har taget lang tid at nå til to pladser, men det er ikke godt at have det på siden af valget til de ”normale” pladser, siger Lise Klaveness til Radio4.

Afspiller nu

GENAU

02:10
03:05