Lærer på Arenaskolen skrev pro-palæstinensiske budskaber i klasseværelset

FOTO: Henning Bagger/Henningbagger/Ritzau Scanpix

Skrevet af

17. april 2024

Cordelia Weber

ancow@radio4.dk

Allan Christiansen

alch@radio4.dk

En folkeskolelærer i Greve skrev pro-palæstinensiske budskaber på tavlen i klasseværelset, fordi hun ville vise støtte til de elever, der er berørt af konflikten i Gaza.

Israel-Palæstina-konflikten er rykket helt ind i klasseværelset på Arenaskolen i Greve. 

Radio4 kunne tidligere onsdag fortælle, at Erling Böttcher, der er lærer i udskolingen på Arenaskolen er blevet sygemeldt, efter han forsøgte at forhindre, at der blev skrevet pro-palæstinensiske budskaber på tavlen i klasseværelset.  

Men det var ikke kun eleverne, der skrev ‘Free Palestine’ på tavlen. 

Budskabet blev også skrevet på tavlen af en lærer, der ønskede at støtte eleverne.  

Radio4 har set skriftlig dokumentation, hvor en lærer på skolen erkender at have skrevet ‘Free Palestine' på tavlen.  

Af den skriftlige dokumentation fremgår det, at læreren skrev budskabet på tavlen, fordi læreren ønskede at vise støtte til de elever, der er berørt af krigen i Gaza. 

Men Erling Böttcher, der har undervist i ti år, mener ikke, at politiske budskaber som ‘Free Palestine’ hører hjemme i et klasseværelse.

Overfor Radio4 forklarer Erling Böttcher, at han forholder sig neutral i konflikten, og han har et ønske om, at Arenaskolen gør det samme.  

- Skolen skal være et sted, hvor der er plads til alle. Uanset politiske og religiøse synspunkter, siger han.  

Ledelsen vil ikke tage stilling

Erling Böttcher oplevede, at det var svært at få eleverne til at acceptere, at de ikke skulle skrive ‘Free Palestine’ på tavlen, når der heller ikke var enighed blandt lærerne. 

Derfor efterlyste flere lærere, at skolelederen kom på banen for at afklare spørgsmålet om politiske budskaber. 

Der fremgår også af et referat fra et afdelingsmøde i lærergruppen, hvor der står: ‘Vi savner en udmelding fra ledelsen om, at skolen er et neutralt sted.’ 

Erling Böttcher fortæller, at han flere gange efterfølgende har bedt sin leder om at melde klart ud, at der ikke skal være pro-palæstinensiske budskaber på skolen, men ledelsen har ifølge ham afvist at tage stilling i sagen.  

Konflikten er nu eskaleret så meget, at Erling Böttcher er blevet sygemeldt på grund af arbejdsklimaet, og han har svært ved at se, hvordan han skal vende tilbage til undervisningen, før der kommer en udmelding.  

- Så længe skolen ikke tager stilling, og der er lærere som bakker aktivt op om, at der bliver skrevet pro-palæstinensiske budskaber, vil nogle elever tolke det, at jeg visker det ud, som et udtryk for, at jeg har valgt side i konflikten, og det synes jeg er rigtigt ærgerligt, siger Erling Böttcher.  

- Jeg holder ikke med nogen af parterne. Jeg har ikke nogen aktier i den konflikt, men jeg forbeholder mig retten til at kunne se det både fra den ene og den anden side, siger han.

Intet svar

Efter Erling Böttcher har holdt fast i at viske budskaberne ud, har han oplevet at få klager fra elever ligesom en mor til en elev har klaget over, at han er racistisk.

- Jeg har absolut ikke udtrykt mig racistisk over for nogle elever, og jeg synes, det er helt urimeligt, at der kommer sådan en klage, siger han.    

Skoleleder på Arenaskolen Martin Frank Nielsen er ikke vendt tilbage med svar på Radio4s spørgsmål, men har i stedet videresendt dem til Greve Kommune.  

Centerchef i Greve Kommune Klaus Øvre Bentsen afviser at stille op til interview i sagen med henvisning til, at det drejer sig om en personalesag. Men han skriver i et mailsvar, at skolen principielt er “et politisk neutral rum”. 

Det har dog heller ikke været muligt at få svar fra hverken Greve Kommune eller skoleleder Martin Frank Andersen på overordnede spørgsmål i sagen. 

Radio4 har rakt ud til læreren, der skrev ‘Free Palestine’ på tavlen, men læreren er ikke vendt tilbage på forespørgslen.   

Afspiller nu

PORTRÆTALBUM

19:05
21:00