Læger famler i blinde, når de laver videokald: “Det er et kæmpe eksperiment”

DSAM ©2021 Palle Peter Skov

Skrevet af

18. september 2023

alch@radio4.dk

alch@radio4.dk

jna@radio4.dk

jna@radio4.dk

nih@radio4.dk

nih@radio4.dk

Det var en fejl at indføre videokonsultationer i lægevagten uden at undersøge metoden ordentligt, lyder det fra Dansk Selskab for Almen Medicin, der nu frygter, at det kan krævedyrekøbte” erfaringer, når læger selv skal lære at bruge teknologien. 

Lægerne famler i blinde, når de bruger videokald i lægevagten, og det kan risikere at koste dyrt. 

Sådan lyder det nu fra lægernes faglige selskab, Dansk Selskab for Almen Medicin, der mener, at det var en fejl at rulle videokonsultationer ud i hele landet som et redskab, vagtlægerne kan bruge. 

– Det er et kæmpe eksperiment, siger formand Bolette Friderichsen. 

– Jeg synes ikke, at man skal indføre flere nye teknologier, uden at det er ordentligt forskningsmæssigt belyst, siger hun. 

Du kan høre et længere interview med Bolette Friderichsen i Radio4 Undersøgers nye podcast FOKUS her.

Hun mener ikke, at det var tilfældet, da videokonsultationer første gang blev en mulighed under coronapandemien, og ifølge hende ved lægerne stadig ikke nok om, hvornår det er hensigtsmæssigt at have patienter igennem på video. 

Det risikerer at kunne få konsekvenser, mener hun. 

– Lige nu må hver læge prøve at finde ud af, hvad den her teknologi kan bruges til, og hvad den ikke kan bruges til. Det kan man ikke vide, før man har prøvet at bruge det nogle gange, siger Bolette Friderichsen, der selv arbejder som praktiserende læge. 

Flere sager om fejl 

Den opsigtsvækkende udmelding kommer, efter at Radio4 de seneste dage har beskrevet flere sager, hvor videoopkald hos vagtlægen er gået galt. 

Blandt andet fik en vagtlæge tidligere i år alvorlig kritik af Sundhedsvæsenets Disciplinærnævn for at overse en blodprop hos en gravid kvinde, der under et kort videoopkald fik at vide af en vagtlæge, at der “sgu intet alarmerende” var over de symptomer, hun var bekymret over.  

Det var først, da kvinden, Mette Filt, senere samme aften selv opsøgte et hospital, at hun fik at vide, at der var tale om en blodprop i benet.  

I et andet tilfælde har en vagtlæge fået kritik for manglende behandling af en seksårig dreng, der bare halvandet døgn efter et videokald med vagtlægen blev akut indlagt med leversvigt. 

Vagtlægen overså under videokaldet symptomer på leversvigt hos drengen, der blandt andet havde en gullig farve i øjnene, og ifølge afgørelsen var en video ikke tilstrækkelig til at vurdere øjenfarven hos drengen. 

Billedkvalitet og lyssammensætning kan nemlig betyde, at der sker “en fejlfortolkning af farverne,” står der i afgørelsen. 

– De her to eksempler er jo typiske eksempler på, at når man ruller en teknologi ud, som ikke er ordentligt undersøgt, og man beder lægerne om at gøre deres erfaringer selv, så kan der ske sådan nogle ting, siger Bolette Friderichsen. 

Ikke forskningsmæssigt belyst  

Der pågår lige nu forskning i brugen af videokonsultationer i lægevagten, men ifølge Bolette Friderichsen skulle den forskning have været lavet, inden videokonsultationer blev udrullet i stor stil. 

– Der er ikke nogen, der har undervist os i, at farver ikke kan vurderes på video – fordi der er ikke nogen, der har undersøgt det. Der er ikke nogen, der har tænkt over det før, siger hun. 

De seneste år har der været en stigning i brugen af videokonsultationerne i lægevagten, og alene i Region Midtjylland, hvor de to vagtlæger, der har fået kritik, er fra, blev der i første halvdel af 2023 foretaget 47.776 videokonsultationer. Det er over 10.000 mere end året før. 

Mens både Region Midtjylland og PLO gerne vil have flere videokonsultationer, så der vil blive færre fysiske konsultationer, mener Bolette Friderichsen derimod, at den nuværende situation risikerer at få konsekvenser for både patienter, pårørende og læger. 

Hun frygter, at det vil kræve “dyrt købte erfaringer,” at hver enkelt læge selv skal prøve sig frem. 

– Det er jo synd for både lægerne, og for dem det er gået ud over, og for deres pårørende, siger hun. 

Lægerne ladt i stikken 

Bolette Friderichsen siger, at lægerne med udrulningen af videokonsultationer i lægevagten, er blevet “ladt i stikken”, når de skal gøre sine egne erfaringer, og hun er bekymret for, at det kan ske igen. 

– Jeg synes, at hele sundhedsvæsenet står bedst ved at undersøge en ny teknologi grundigt, inden man bare ruller den ud og siger: få nogle erfaringer, og hvis I tager fejl, så skal vi nok hænge jer ud, siger hun. 

I dag er det op til et lægefagligt skøn, om der er grundlag for en videokonsultation, men flere sundhedsordfører i Folketinget har i kølvandet på sagerne efterlyst klare retningslinjer. 

Radio4 har forsøgt at få en kommentar fra formanden i Region Midtjylland, Anders Kühnau (S), for i netop Region Midtjylland har man et erklæret mål om, at man vil have flere videokonsultationer i lægevagten på bekostning af fysiske konsultationer.  

Region Midtjylland henviser til Danske Regioner, hvor formanden også hedder Anders Kühnau. Her oplyser pressetjenesten, at de vender tilbage i løbet af mandag med svar på, om Anders Kühnau kan give interview.  

FOTO: DSAM ©2021 Palle Peter Skov

Afspiller nu

A-Z

01:00
05:00