Lægebesøget endte som et mareridt: “Han stikker fingrene ind i mig og spørger, om jeg kan lide det”

Viborg d. 27.03.2020: den nye fløj på Viborg Sygehus, Regionshospitalet Viborg, der indeholder akutafsnit, skadestue og lægevagt, blev taget i brug i november 2019. (Foto: Brian Bjeldbak/Ritzau Scanpix)

Skrevet af

13. december 2022

tohb@radio4.dk

tohb@radio4.dk

Det skulle have været en helt almindelig knæ- og ankelundersøgelse, men ifølge en 42-årig kvinde endte det i overgreb, da hun en dag i januar var på sygehuset i Viborg. Lægen, der behandlede hende, er siden blevet hovedpersonen i en opsigtsvækkende retssag, der går i gang tirsdag.

Hun lå i hospitalssengen med en forstuvet ankel og et knæ, der var gået af led. 

Men det var angiveligt helt andre steder på hendes krop, som manden i den blå kittel var i færd med at undersøge. 

Han havde allerede haft sine hænder inde under hendes trøje og ifølge hende klemt på hendes bare bryster under sportsbh’en, da han skulle undersøge for skader på hendes ribben. 

Men så rykkede undersøgelsen ifølge den 42-årige kvinde længere ned på hendes krop.  

Hun knugede sine hænder og holdt fast i sengehesten, mens hun opdagede, hvad der angiveligt var ved at ske. Hun følte sig handlingslammet. 

Den 30-årige læge, der skulle undersøge hendes knæ og ankel efter et uheld i et fitnesscenter, havde ifølge kvinden stukket sine fingre ind i hendes skede. 

“Han stikker fingrene ind i mig og spørger, om jeg kan lide det. Og jeg siger bare nej. Det gør mega ondt, og jeg finder mig i det, fordi jeg tror, det er det, der skal til,” siger kvinden, der i januar i år var til undersøgelse på Regionshospitalet Viborg. 

Her kan du høre den 42-årige kvinde fortælle om sagen.

På grund af sagens karakter ønsker hun at optræde anonymt af hensyn til sin familie. Men hendes identitet er Radio4 bekendt. 

Lægen, der behandlede den 42-årige kvinde, har siden slutningen af marts været hovedpersonen i en opsigtsvækkende sag, der risikerer at koste ham en fængselsstraf og sin fremtid som læge.

Sagen har allerede fået store personlige konsekvenser for kvinden, siger hun i et interview med Radio4 Undersøger, hvor hun for første gang fortæller offentligt om sine oplevelser på hospitalet. 

Hun kæmper bl.a. med angst og har fået svært ved at stole på andre mennesker på grund af sagen.

“Jeg har altid været meget udadvendt og selvstændig. Jeg har altid haft med mennesker at gøre og jeg har stået med fronten ud ad til. Men det er fuldstændig krakeleret. Du kan ikke klinke de skår igen. Det er fuldstændig smadret,” siger hun.

Hr. Doktor og Unge Frøken 

Tirsdag begynder sagen ved Retten i Aarhus, hvor den i dag 30-årige læge er tiltalt for at have misbrugt sin stilling til – ifølge anklagemyndigheden – at begå seksuelle krænkelser mod fire kvindelige patienter.  

Tre af de påståede overgreb skulle være sket på sygehuset i Viborg, mens det sidste, der ifølge anklageskriftet blev begået mod en 27-årig feberramt kvinde, der var indlagt med influenza, skulle have fundet sted på Aarhus Universitetshospital. 

Lægens forsvarsadvokat, Karoline Døssing Normann fra Stagetorn Advokater, siger i en kortfattet kommentar til Radio4, at lægen “erkender, at han har været behandlende læge” for kvinderne i sagen, men at han nægter sig skyldig i alle anklagerne. 

Den kvindelige patient i sagen fra Aarhus har tidligere fortalt Århus Stiftstidende, at den tiltalte læge kaldte hende “Unge Frøken” og titulerede sig selv “Hr. Doktor.” 

“Pludselig hev han min t-shirt helt op til halsen og begyndte at lytte på mig. Kort efter begyndte han at tage mig på brysterne. Han ville undersøge dem for knuder, forstod jeg,” sagde kvinden til Århus Stiftstidende. 

Ifølge anklagemyndigheden bevægede den 30-årige læge sig ind på hendes stue på en fridag. 

Her er han tiltalt for at have misbrugt sin stilling til at foretage “en vaginalundersøgelse med sine fingre, en rektalundersøgelse med sine fingre samt at have befølt på brysterne” og “hevet i hendes brystvorter.” 

“Den opførsel fandt jeg mærkelig, men jeg kunne ikke rigtig få mig selv til at protestere på grund af hans autoritet som læge, og desuden var jeg slap og afkræftet,” sagde kvinde til Århus Stiftstidende. 

“Jeg følte mig så grim” 

Over for Radio4 fortæller den anden kvinde, at hun flere gange undrede sig over lægens metoder. 

Hun fortæller, at hun flere gange spurgte, om det var normal kutyme, da lægen f.eks. ifølge hende befølte hendes bryster. 

Hvad svarede han til det? 

“At man skal være grundig i sine undersøgelser,” siger hun og tilføjer: 

“Så kan man tænke bagefter: Hvorfor? Jeg synes jo også, at jeg sagde noget, men han accepterede det ikke.” 

Lægen er tiltalt for ifølge anklageskriftet at have foretaget en vaginal undersøgelse på den 42-årige kvinde. 

Ifølge kvinden skete det, mens hun lå i hospitalssengen kun iført trusser, sports-bh og en t-shirt. De stramme gamacher, som hun havde trænet i på det løbebånd, som hun var faldet på, havde gjort det svært for lægen at få adgang til knæet. 

“Så jeg siger, at han bare kan klippe dem midt på låret – så kan han sagtens komme til det, han skulle. Men han klipper faktisk hele vejen op og tager elastikken med. Der føler jeg mig en lille smule afklædt,” siger hun. 

“Da han skal undersøge mit knæ, har jeg mit ben til at ligge på en forhøjning, mens jeg holder fast i begge sider af sengen. Pludselig presser han sit lem mod min hånd og spørger, om jeg kan mærke, at han bliver opstemt eller begejstret,” siger hun. 

“Så tager jeg min hånd til mig og siger nej.” 

Ifølge den 42-årige kvinde kommer der efterfølgende en sygeplejerske ind på stuen, der angiveligt spørger lægen, hvorfor han ikke er inde hos en lille pige med en brækket arm, der er på en anden stue. 

“Så ryger der en masse tanker igennem mit hoved. At jeg håber, at den lille pige ikke er alene, og at der er nogle voksne hos hende. At det ikke går ud over hende,” siger den 42-årige kvinde. 

Nogle dage senere tjekkede hun i sin journal for at se, hvad lægen havde skrevet ind i systemet om undersøgelserne. Men i journalen, som Radio4 har set, stod der hverken noget om undersøgelserne på hendes bryster eller i skeden. 

“Så ringer jeg til min læge og spørger, om det er normalt at blive undersøgt indvendig – når man kommer ind med et knæ og en ankel. Så siger min læge, at jeg skal komme derop. Der knækker jeg helt sammen,” siger hun.  

“Jeg kan slet ikke være i det. Jeg tror, at jeg stod under bruseren i flere timer efterfølgende. Jeg følte mig så grim,” siger kvinden, der siden gik til politiet med sine anklager.

Den 30-årige læge, der både har været ansat på sygehuset i Viborg og Aarhus, nægter sig ifølge advokaten skyldig.  

Under retssagen vil anklagemyndigheden have den tiltalte frakendt retten til virke som læge indtil videre.

Han er bl.a. bl.a. tiltalt efter straffelovens §150 og § 232 om misbrug af stilling og blufærdighedskrænkelse samt straffelovens § 216, stk. 1 om andet seksuelt forhold end samleje uden samtykke. 

Der er afsat fire retsdage i december til sagen, som Radio4 Undersøger følger. 

Ifølge Østjyllands Politi har den 30-årige læge frivilligt ladet sin varetægtsfængsling løbe frem til, at der er faldet dom i sagen.

Hvis du har kendskab til sagen eller haft lignende oplevelser, vil vi meget gerne høre fra dig. Du kan kontakte undersøgende journalist Tobias Hansen Bødker anonymt på tohb@radio4.dk

Foto: Brian Bjeldbak/Ritzau Scanpix

Afspiller nu

KRANIEBRUD

20:05
21:00