Kvinder venter for længe på svar på kræftscreeninger i Region Midtjylland

Region Midtjylland, Midt, skilt ved landevejen, maj 2021.. (Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix)

Skrevet af

9. november 2021

jag@radio4.dk

jag@radio4.dk

Kvinder i Region Midtjylland har siden august ventet i op mod seks uger på at få svar på deres screeninger for livmoderhalskræft. Det er en markant overskridelse af Sundhedsstyrelsens anbefaling af, at man højst skal vente ti dage. Det kan forsinke kræftbehandlingen, mener forsker. Regionshospital undskylder sig med mangel på personale.

Seks uger. Så længe kan midtjyske kvinder få lov at vente på svar på prøver foretaget i forbindelse med det nationale screeningsprogram for livmoderhalskræft.

Sundhedsstyrelsen anbefaler ellers, at der højst går ti hverdage, før kvinder får svar på prøverne.

”Det har vi det rigtig skidt med. Vi vil rigtig gerne imødekomme, at vi kan svare på prøverne inden for de 10 dage, som det anbefales,” siger ledende bioanalytiker og medlem af afdelingsledelsen i patologi på Regionshospitalet Randers, Jette Krüger, til Radio4.

Hør hele interviewet med Jette Krüger, ledende bioanalytiker og en del af afdelingsledelsen i patologi på Regionshospitalet Randers, her:

Alle prøver fra kvinder i hele Region Midtjylland bliver analyseret på Regionshospitalet Randers, og de seneste tre måneder har hospitalet ikke kunnet følge med, når prøverne skulle analyseres.

I august, september og oktober har lige over halvdelen af de screenede kvinder fået svar indenfor ti hverdage. De resterende har ventet op mod seks uger.

Regionshospitalet Randers har 14 bioanalytikere ansat til at analysere prøverne, men orlov, barselsorlov og deltidssygemeldinger betyder, at der i øjeblikket kun er otte medarbejdere til at lave analyserne.

Og det er et problem af flere årsager, fortæller forskningsansvarlig læge på gynækologisk obstetrisk afdeling i Herning, Anne Hammer.

”Den enkelte kvinde kan synes, at det er forfærdeligt at gå i uvished i noget tid og vente på svar. Og hvis den kvinde har noget, i værste fald kræft, så ved vi, at tid har noget at sige. Så ultimativt kan behandling af den enkelte kvinde blive forsinket,” siger Anne Hammer til Radio4.

Hør hele interviewet med Anne Hammer, forskningsansvarlig læge på gynækologisk obstetrisk afdeling på Regionshospitalet Herning og lektor på Aarhus Universitet ved Institut for Klinisk Medicin, her:

Mette Nørmark Rettrup bor i Region Midtjylland og blev screenet for livmoderhalskræft 21. september. Hun har ventet på svar i syv uger, men har stadig ikke fået svar på undersøgelsen.

”Ultimativt kan det jo være kræft. Det er det i ni ud af ti tilfælde ikke, og det har det heller ikke været i mange af mine prøver. Men ultimativt kan det ende der. Jeg har tidligere fået konstateret celleforandringer ud fra sådan en prøve. Og jeg vil sige, at havde det været, mens jeg gik og ventede på, hvordan det udviklede sig, så havde jeg nok været på nervøsitetens rand,” siger Mette Nørmark Rettrup til Radio4.

Hør hele interviewet med Mette Nørmark Rettrup, der stadig venter på at få svar på sin screening for livmoderhalskræft, her:

Ifølge ledende bioanalytiker og en del af afdelingsledelsen i patologi på Regionshospitalet Randers, Jette Krüger, bliver problemet ikke løst her og nu ved at ansætte nye medarbejdere.

”Det er svært at få bioanalytikere lige nu, og vi har et oplæringsprogram på cirka to år, før vi slipper nye bioanalytikere løs til opgaven, da kvaliteten er altafgørende,” siger Jette Krüger, som først forventer, at Region Midtjylland kan leve op til ti dages svartid i begyndelsen af næste år.

Afspiller nu

Parterapi

14:05
15:00