Kunst eller kriminelt? Kunstner løb med en halv million. Nu sagsøger kunstmuseum

En tom billedramme, der skulle være fyldt med pengesedler for ca. 550.000 danske kroner, hænger på museet Kunsten i Aalborg, 28. september 2021. Det er kunstneren Jens Haaning, der står bag værket med titlen: "Take the Money and Run", der nu er i besiddelse af de omkring 550.000 danske kroner. Penge der skulle have befundet sig bag glasset. Beløbet i de to værker skulle svare til henholdsvis en gennemsnitlig østrigsk og dansk årsløn. Men da værkerne ankom til Kunsten i Aalborg i sidste uge og medarbejderne pakkede glasrammerne ud, var der kun tomme rammer og det tape, pengesedlerne angiveligt har hængt på. De mange penge er lagt ud som lån til kunstneren af museet. Haaning har en underskrevet kontrakt på, at pengene er i museets varetægt, når udstillingen lukker 14. januar.. (Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix)

Skrevet af

17. januar 2022

Nyheden var på alle flader, da kunstneren Jens Haaning i efteråret indleverede et værk til en udstilling på Kunsten i Aalborg. Jens Haaning havde fået til opgave at genskabe to værker, der viste henholdsvis en dansk og en østrigsk årsløn i kontanter. Men da museets medarbejdere åbnede pakkerne med de to billedrammer, var der kun to tomme lærreder og en besked fra Haaning om, at pengene i stedet var indgået i et nyt kunstværk kaldet Take the Money and Run.

Ifølge Kunsten er Haaning løbet fra den aftale, der er indgået. Omvendt mener Haaning, at museet har fået et nyt værk, der skal ses som en protest mod den aflønning, han var stillet i udsigt. I morgen talte Radio4 Morgen med direktøren for museet om den nye drejning sagen har taget.

“Vi har givet sagen videre til vores advokat og bedt ham indlede et civilt søgsmål mod Jens Haaning,” forklarer Lasse Andersson, der er direktør på Kunsten, om museets seneste tiltag for at få fat på de penge, som museet mener at have til gode hos Haaning.

Museet havde givet Haaning frist til 16. januar til at tilbagebetale de 532.549 kroner, som sagen drejer sig om.

Men pengene er ikke dukket op, og derfor har museet nu bedt en advokat om at anlægge et civilt søgsmål mod kunstneren.

“Det er en ret ulykkelig sag, fordi kunstnere er de vigtigste samarbejdspartnere for os. Men det er også sådan, at vi har haft et værk, som vi har vist i en udstilling, og så har vi en kontrakt med Jens, hvor der står at efter udstillingen, skulle vi have pengene tilbage. Derfor ser vi det nu, som en sag, der skal løses af vores advokat,” siger Lasse Andersson.

Det seneste halve år har Kunsten i Aalborg oplevet fremgang i antallet af besøgende, men Lasse Andersson afviser, at særlig grad skulle skyldes Jens Haanings værk.

Hør Radio4 Morgen tale med Lasse Andersson om sagen tilbage i september 2021:

Afspiller nu

NYHEDERNE PÅ RADIO4

07:00
07:05