Kristendemokraterne: Organister skal ikke kunne sige nej til vielser af homoseksuelle

Jens Rohde og Isabella Arendt holder Pressemøde i forbindelse med Kristendemokraternes sommergruppemøde i Fællessalen på Christiansborg, lørdag den 28. august 2021.. (Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix)

Skrevet af

23. februar 2022

sks@radio4.dk

sks@radio4.dk

Nogle organister ønsker at få muligheden for at sige nej til at medvirke i vielser af homoseksuelle. Det ønske falder dog ikke i god jord hos Kristendemokraterne.

“Helt grundlæggende mener jeg ikke, at man ud fra sin egen individuelle tro skal have lov til at holde andre uden for fællesskabet,” siger Jens Rohde, politisk ordfører for Kristendemokraterne.

Det er i år ti år siden, at præsterne fik muligheden for valgfrihed. Det gjorde eksempelvis, at de kan takke nej til at vie homoseksuelle.

Dengang skrev i alt 157 præster, provster, menighedsråd, organisationer og privatpersoner imidlertid til den daværende ligestillings- og kirkeminister, Manu Sareen fra Radikale Venstre. 42 af dem var organister i Folkekirken. De ønskede nemlig at blive omfattet af den samme valgfrihed, som præsterne. Men sådan gik det aldrig.

Ønsket består dog stadig hos flere af dem. Det bekræfter en række af de organister, der dengang skrev under på brevet til ministeren til Radio4.

Men præsternes ret bør ikke udvides til flere personalegrupper, mener Jens Rohde.

“Der er en enkelt undtagelse, og det er, at man ikke kan pådutte en præst at prædike og forkynde imod sin tro. Men kirkesangere, kirketjenere eller organister forkynder ikke troen. De er instrumenter for præstens gudstjeneste, og de skal passe deres arbejde. De skal ikke udstyres med den ret efter min mening,” siger han.

Hør hele interviewet med Jens Rohde, Kristendemokraternes politiske ordfører, om, hvorfor organister og andre ansatte i folkekirken ikke skal have samme ret som præsterne, her:

Afspiller nu

RADIO4 EFTERMIDDAG

12:05
14:00