Joannahuset, der er Danmarks eneste krisecenter for børn og unge under 18 år, vil have ændret loven, så børnene ikke behøver samtykke fra sine forældre for at kunne få husly.
På Joannahuset kan børn og unge under 18 år søge hjælp, når det passer dem og uden henvisning. Børnene kan komme på kortvarige besøg og få samtaler og rådgivning anonymt.
Der er også mulighed for at spise, få et bad og overnatte – som udgangspunkt i op til en uge. Juridisk kræver det dog forældresamtykke.
Men det er problematisk, at børn og unge skal have samtykke fra det hjem, de er flygtet fra, mener Joannahusets daglige leder, Jette Wilhelmsen:
“Det betyder, at når børn og unge rækker ud efter hjælp, så har vi faktisk ikke mulighed for at give den hjælp, de har behov for. Nemlig en pause og at trække stikket og komme i sikkerhed – eller få en platform til at række ud efter hjælp,” siger Jette Wilhelmsen til Radio4 Morgen.
Lyt til interviewet med Jette Wilhelmsen i Radio4 Morgen her:
For få dage siden måtte Asger Bregnhøj, der er børnefaglig medarbejder og nattevagt på Joannahuset, afvise unge ved indgangen, fordi de ikke havde samtykke fra forældrene med:
“Det giver absolut ingen mening for mig, at de skal gå ud igen, når de har valgt at opsøge hjælp hos os. Tit er det nat og rigtig koldt udenfor. Så den alternative løsning, der ofte bliver, er ikke til at bære. At de enten går udenfor eller tager hjem til det sted, de er taget væk fra,” siger han til Radio4 Morgen.
Her kan du høre interviewet med nattevagt på Joannahuset Asger Bregnhøj her:
Oppositionspartierne Venstre og Konservative retter skarp kritik af Socialdemokratiet, der for halvandet år siden skruede reglerne sammen:
“Det er jo ganske forfærdeligt, og sådan skal det simpelthen ikke være. Derfor mener jeg, at ministeren må genbesøge det her og kigge på, om hun kan finde ud af en model, hvor den her udfordring løses. Det må ministeren lægge sig i selen for at gøre,” siger socialordfører hos Konservative, Brigitte Klintskov Jerkel.
Socialordfører for Socialdemokratiet, Camilla Fabricius, vil afvente en kommende evaluering om Joannahuset, før hun melder ud, om reglerne skal ændres:
“Jeg synes også, at det er ganske forfærdeligt, at børn og unge oplever en hverdag, hvor de bliver slået, og hvor de tænker, at det eneste, de kan gøre, er at stikke af hjemmefra,” siger Camilla Fabricius til Radio4 Morgen og fortsætter:
“Vi kan jo se, at når man laver familieinddragelse, så er der steder, hvor man kan ændre familiens syn på den konkrete situation. Der er også familier, hvor man ikke kan. Jeg tror, det er vigtigt, at vi faktisk får lavet en evaluering, så vi får lavet en justering af reglerne, hvis det er det, der skal til,” siger Camilla Fabricius:
“Jeg synes, at når vi laver så nye tiltag, skylder vi også at få lavet en ordentlig evaluering,” siger hun.
Hør interviewet med socialordfører for Socialdemokratiet, Camilla Fabricius, her:
Socialminister Astrid Krag har ikke haft mulighed for at stille op til interview med Radio4.
Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix