Kræftens Bekæmpelse ser positivt på filterløse cigaretter

Askebæger fyldt med cigaretskodder i Aalborg, 24. august 2018.

Skrevet af

31. maj 2022

Bang@Radio4.dk

Bang@Radio4.dk

Hvis det står til WHO og Kræftens Bekæmpelse skal det ikke længere være muligt at ryge cigaretter med filter.

Ifølge en ny rapport fra WHO har cigaretskodder en negativ betydning for miljøet, og derfor opfordrer verdenssundhedsorganisationen til, at filtrene på cigaretter gøres forbudt.

Og den opfordring deler Kræftens Bekæmpelse.

“Vi synes, at det er en god ide at beskytte vores miljø og fjerne filtrene. Det har ingen sundhedsmæssig betydning, om der er filter eller ej,” siger Niels Them Kjær, chef for tobaksforebyggelse i Kræftens Bekæmpelse.

Du kan høre interviewet med Niels Them Kjær her:

Ifølge rapporten fra WHO ender omkring 4,5 milliarder cigaretfiltre i havene, i floder, på gaden og på strandene hvert år, og filtrene indeholder ifølge WHO 7000 giftige kemikalier, der frigives i miljøet, når de smides væk.

Niels Them Kjær, chef for tobaksforebyggelse i Kræftens Bekæmpelse, ser dog også en anden fordel ved at fjerne filtrene.

“Filtrene gør det bare lettere at begynde at ryge og beskytter overhovedet ikke mod kræft eller andre sygdomme. Jeg tror, det vil få færre børn og unge til at begynde at ryge, hvis de risikerede at få tobak i munden,” siger han til Radio4.

Ifølge verdensorganisationen WHO indeholder cigaretter mikroplast.

Mikroplast er svært nedbrydeligt i naturen og udgør den næsthøjeste form for plastikforurening på verdensplan.

Derfor foreslår WHO, at politikere verden over behandler cigaretfiltre som engangsplast fremover og forbyder dem, ligesom plastiksugerør og engangsbestik er blevet forbudt i flere lande.

Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Afspiller nu

NATTEVAGTEN

23:00
01:00