Kræftens Bekæmpelse dropper skønhedskursus til kræftramte efter kritik

Skrevet af

23. februar 2023

anbr@radio4.dk

anbr@radio4.dk

Foreningen Look Good Feel Better, der afholder skønhedskurser for cancerramte i Kræftens Bekæmpelse, må nu pakke makeuptasker væk for en stund.

Det sker, efter det er kommet frem, at Look Good Feel Better udleverer skønhedsprodukter med hormonforstyrrende stoffer til de kræftramte kvinder.

Flere af kvinderne på kurserne har østrogenfølsom brystkræft, der kan påvirkes negativt af hormonforstyrrende stoffer.

Kræftens Bekæmpelse oplyser til Radio4, at de sætter kurserne på hold ud fra et forsigtighedsprincip.

”Vi er enige i, at der ikke skal udleveres produkter, som er under mistanke for at indeholde hormonforstyrrende stoffer i vores kræftrådgivninger. Ud fra et forsigtighedsprincip sætter vi derfor kurserne på hold, til det er afklaret, om de kan afholdes uden udlevering af produkter, der mistænkes for at indeholde hormonforstyrrende stoffer – er dette ikke muligt, må vi stoppe kurserne,” siger Helle Goye, leder af Kræftens Bekæmpelses kræftrådgivninger til Radio4.

Beslutningen kommer efter, Radio4 over flere omgange har sat fokus på, at Look Good Feel Better på kurserne har foræret deltagerne skønhedsprodukter med hormonforstyrrende kemi.

Look Good Feel Better lærer kvinderne at lægge makeup og se godt ud, selvom de har mistet hår, øjenvipper og bryn. Efter kurset får kvinderne makeuppen med hjem i en toilettaske.

En af de kvinder, som har deltaget i det to timer lange kursus, er 37-årige Trine Kjærhauge. Hun er i behandling for hormonfølsom brystkræft. I forbindelse med kurset scannede hun produkterne med Forbrugerrådet Tænks app Kemiluppen. Det afslørede, at flere af produkterne indeholdt hormonforstyrrende stoffer. Stoffer, der i en cocktaileffekt kan have påvirkning på netop den type kræft, som Trine Kjærhauge har.

“Jeg bliver vred og skuffet. Jeg føler, at der er noget, der bliver holdt skjult for mig. Det havde været en anden sag, hvis de havde informeret os om det først, men det er noget, jeg selv opdager, så jeg har en følelse af, at der er noget, der er blevet holdt skjult for mig. Det er et tillidsbrud”, siger hun til Radio4.

Hør interviewet med Trine Kjærhauge, der i behandling for hormonfølsom brystkræft og har modtaget makeup med hormonforstyrrende stoffer, her:

Ifølge professor Poul Bjerregaard, der forsker i hormonforstyrrende stoffer på Syddansk Universitet, er det stærkt kritisabelt, at kræftramte får udleveret produkter, der indeholder hormonforstyrrende stoffer.

“Hvis det er rigtigt, der er hormonforstyrrende stoffer i de her makeup-produkter, synes jeg, det er en overordentligt dårlig ide. Specielt til den her meget sårbare patientgruppe, og især hvis det er patienter, der har en østrogenfølsom type af cancer,” siger han til Radio4.

Det er Anna-Maria Andersson, forskningsleder på Afdeling for Vækst og Reproduktion ved Rigshospitalet og ekspert i hormonanalyser, enig i.

”Der er flere af de stoffer, vi kender som er hormonforstyrrende, som er østrogene. Og der er flere brystkræftformer, som er østrogenfølsomme, altså kræften vokser, når de får østrogen. Så umiddelbart lyder det som en meget dårlig ide”, siger hun.

Hør interviewet med Anna-Maria Andersson, der er forskningsleder på Afdeling for Vækst og Reproduktion ved Rigshospitalet og ekspert i hormonanalyser, her:

I 2019 afholdt Look Good Feel Better 114 kurser, hvor i alt 1.341 kvinder med kræft deltog.

Otte mærker, der alle er medlem af kosmetik- og hygiejnebranchen, støtter Look Good Feel Better økonomisk og donerer produkterne til kurserne.

Hverken foreningen Look Good Feel Better eller Kræftens Bekæmpelse har ønsket at deltage i interview.

Afspiller nu

EKSPERIMENTET PÅ MIDTEN

07:05
08:00