Biskop brugte penge på champagne, 5-retters vinmenu og kuvertpriser på 1400 kr.: Kontorchef “har sat bremsen ned”

Ny biskop i Grønland Paneeraq Siegstad Munk fotograferet i St. Nicolai Kirke i Rønne mandag den 11. januar 2021.. (Foto: Pelle Rink/Ritzau Scanpix)

Skrevet af

13. oktober 2023

tohb@radio4.dk

tohb@radio4.dk

Kuvertprisen nåede op på 1400 kr., da biskoppen i Grønland og en provst tog på restaurant efter et internt møde. Ifølge professor tyder det på, at biskoppen har brudt reglerne. Stiftskontorchef erkender, at regningen blev for stor og har nu “sat bremsen ned” for høje kuvertpriser. 

Champagne til 885 kr., 5-retters middag med vinmenu og en kuvertpris på 1400 kr. 

Grønlands biskop, Paneeraq Siegstad Munk, har ladet kirken betale for middage, der ifølge en forvaltningsretsekspert er på kant med reglerne.  

Pengene er blevet brugt i forbindelse med interne møder, hvor biskoppen sammen med en lille kreds af ledende medarbejdere har drukket vin og spist 4- og 5-retters middage som afslutning på møder. 

Det viser bilag, som Radio4 har fået aktindsigt i. 

Den grønlandske biskop, Paneeraq Siegstad Munk, har afvist at stille op til et interview, men over for Radio4 siger en af biskoppens centrale medarbejdere, stiftskontorchef Mariane Hansen-Heilmann, at hun mener, at regningen blev for høj til en middag, som hun selv var med til, hvor kuvertprisen endte på 1085 kr.  

 – Jeg har sat bremsen ned for det her. Så høje beløb skal vi slet ikke op på, siger Mariane Hansen-Heilmann. 

Biskoppen skriver i et kort, skriftligt svar, at hun ikke har noget at tilføje til stiftskontorchefens udtalelser. 

– Hendes ord er bispeembedets kommentar, skriver Paneeraq Siegstad Munk. 

Læs også: Biskop har brugt over en kvart mio. kr. på klippekort til vandflyveren

Artiklen fortsætter under billedet.

Restauranten på Hotel Hans Egede bliver blandt andet brugt, når H.M. Dronning Margrethe besøger Grønland. Ifølge Billed Bladet var det også på Hotel Hans Egede, at den grønlandske biskop blev fejret med en festmiddag i oktober 2021, da hun blev indsat som biskop. Dengang deltog dronningen også. Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

Restauranten på Hotel Hans Egede bliver blandt andet brugt, når H.M. Dronning Margrethe besøger Grønland. Ifølge Billed Bladet var det også på Hotel Hans Egede, at den grønlandske biskop blev fejret med en festmiddag i oktober 2021, da hun blev indsat som biskop. Dengang deltog dronningen også. Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

Professor: Ligner regelbrud 

Den grønlandske kirke hører formelt under den danske folkekirke, som hvert år modtager flere milliarder i indtægter fra størstedelen af befolkningen gennem blandt andet kirkeskatten. 

Her er middagene

Radio4 har fået aktindsigt i en række bilag fra Grønlands Stift. I bilagene er blandt andet regninger fra tre middage på Hotel Hans Egedes restaurant i Nuuk:

Afslutning på provstemøde:

Den 21. januar 2022 spiste biskoppen middag sammen med en provst som afslutning på et provstemøde. De fik 5-retters tastingmenuer med vinmenu og to kopper kaffe/te. Regningen lød på 2820 kr.

Afslutning på todages møde:

Den 22. januar 2021 spiste biskoppen middag sammen med en provst, fem betroede medarbejdere og stiftskontorchef Mariane Hansen-Heilmann. De fik 4-retters menuer, to flasker Merlot-rødvin, en flaske hvidvin og en flaske Pol Roger Rich-champagne. Regningen lød på 8680 kr

Afskedsmiddag:

Den 4. december 2020 var der afskedsmiddag for den tidligere biskop Sofie Petersen og en anden medarbejder. Sammen med to andre medarbejdere fik de et ostebræt fra restaurantens vinbar, krogmodnet oksefilet, linguinepasta, et skaldyrsbræt og 2 flasker Ramey Russian River-vin. Regningen lød på 3550 kr.

I Grønland er kirken finansieret af landskassen, der svarer til statskassen i Danmark.  

Et af de bilag, som Radio4 har fået aktindsigt i, viser, at en middag for to personer løb op i næsten 3000 kr., da den grønlandske biskop i slutningen af januar sidste år inviterede en provst til middag på Hotel Hans Egedes restaurant i Nuuk.  

Formålet var ifølge bilaget “afslutning” på et provstemøde, og de to fik til middagen hver en 5-retters tastingmenu med 5-retters vinmenu og to kopper kaffe/te.  

Regningen, der blev betalt med kirkens penge, endte på 2820 kr., og dermed nåede kuvertprisen op på 1410 kr. for den interne afslutning på mødet.  

I retssagen mod den tidligere Farum-borgmester Peter Brixtofte, der blev dømt for mandatsvig og embedsmisbrug i Brixtofte-sagen, fastsatte domstolene en maksimumsgrænse på 1000 kr. for middage i det offentlige, hvor der er en særlig anledning.   

Ifølge professor i forvaltningsret og viceinstitutleder ved Juridisk Institut på Aalborg Universitet Sten Bønsing er beløbsgrænsen endnu lavere for interne arrangementer. 

– Det kunne godt se ud, som om at kravene ikke er blevet overholdt, siger Sten Bønsing, der vurderer, at en kuvertpris på 1400 kr. er “meget høj.” 

– Når der er tale om interne møder, det vil sige medarbejdere, der alle sammen arbejder på arbejdspladsen, er grænsen noget lavere for, hvad man kan bruge midler til, for så kommer det meget nemt til at få lidt karakter af, at man får finansieret en privat middag for det offentliges penge, hvorimod hvis det er med eksterne, kan det få et repræsentativt formål, og det gør, at man kan lægge sig lidt længere oppe på beløbsskalaen, siger Sten Bønsing. 

Artiklen fortsætter under billedet.

Biskoppen i Grønland, Paneeraq Siegstad Munk, har været biskop siden 2021. Foto: Pelle Rink/Ritzau Scanpix.

Kontorchef: Det er for højt 

Det har ikke været muligt at få et interview med biskoppen, der i et skriftligt svar henviser til svarene fra Mariane Hansen-Heilmann. 

Hun deltog dog ikke i den middag, hvor kuvertprisen nåede op på 1400 kr., men kontorchefen forklarer, at stiftet har ledt efter interne retningslinjer for middage, men ikke har kunnet finde nogle. 

Derfor har Grønlands Stift bedt om at få en kopi af de retningslinjer, der bliver brugt i kirkedepartementet – det grønlandske svar på kirkeministeriet – så bispekontoret kan bruge retningslinjerne som inspirationskilde. 

– Jeg har bedt om en kopi, så vi kan få lavet det (nedskrevne retningslinjer, red.) her. Så lige pt. har vi ikke en kuvertpris, som vi skal forholde os til, siger hun. 

I et andet tilfælde har stiftet brugt kirkens penge på en intern middag for otte personer, hvor kuvertprisen igen nåede over 1000 kr. Det er denne middag, som kontorchefen mener blev for dyr. 

Det var den 22. januar 2021 på Hotel Hans Egedes restaurant i Nuuk, hvor der blev købt 4-retters menuer til 690 kr., to flasker rødvin, en flaske hvidvin til 820 kr. og en flaske Pol Roger Rich-champagne til 885 kr. 

Udover biskoppen deltog også to provster, fire betroede medarbejdere og stiftskontorchef Mariane Hansen-Heilmann, der forklarer, at middagen var en afslutning på et internt møde, der blev holdt i forbindelse med, at Paneeraq Siegstad Munk blev indsat som ny biskop.   

– Det var en slags “ny start” på bispeembedet, siger hun.  

– Der havde vi lige fået en ny biskop, og hver biskop har jo deres måde at drive tingene på. Vores nye biskop indkaldte kontorfolk fra kysten, altså der hvor vi har provstier, sammen med deres provster, så vi kunne planlægge, hvordan vi skulle køre bispeembedet fremover. Det havde vi et par dage her, og til afslutning, før de rejste hjem, spiste vi sammen deroppe.  

Regningen endte sammenlagt på 8680 kr., svarende til en kuvertpris på 1085 kr.  

Kontorchefen selv mener ikke, at regningerne bør nå op i den størrelsesorden fremover. 

– Det er højt. Jeg mener ikke, at den skal være så høj. Det er jo mange penge, siger Mariane Hansen-Heilmann, der tilføjer, at bispekontoret tidligere på året netop har diskuteret, hvordan retningslinjerne for kuvertpriser fremover bør se, og stiftet har blandt andet nu sat grænser for mængden af alkohol til middage. 

Mener du, at det er et acceptabelt niveau med en kuvertpris på cirka 1000 kr.?  

– Nej. Det mener jeg ikke. Jeg synes, det er for højt. Jeg kan ikke sætte tal på, hvor meget det skal være, men det tal, du nævner her, er selvfølgelig meget højt, siger hun og tilføjer, at hun siden “har sat bremsen” ned for middagsudgifter i den størrelsesorden. 

Hun har efterfølgende i et skriftligt svar til Radio4 skrevet, at det er vigtigt at have for øje, at priserne i Grønland er “meget højere end i Danmark,” og at kuvertpriserne derfor ikke kan være ens. 

Ifølge Sten Bønsing er prisforskellen dog ikke stor nok til, at det har en betydning, og professoren henviser samtidig til, at der er tale om middage i forlængelse af interne møder, hvor der “i forvejen kun må anvendes noget mindre.” 

Læs også: Biskop om guldkors til 48.500 kr.: “Jeg bruger det aldrig”

Artiklen fortsætter under billedet.

Paneeraq Siegstad Munk (yderst th.) ses her i Hans Egedes Kirke i Nuuk i forbindelse med, at Dronning Margrethe besøgte Grønland. Den tidligere biskop Sophie Petersen står som nr. 2 fra højre. Foto: Christian Klindt Sølbeck/Ritzau Scanpix.

Godkendte selv udgifter 

Et af de bilag, som Radio4 har fået aktindsigt i, viser, at medarbejdere, der selv har deltaget i et arrangement betalt af kirken, også selv har godkendt deres egne udgifter til en middag, de selv har deltaget i.  

Få måneder inden, at den nuværende biskop, Paneeraq Siegstad Munk, sammen med syv medarbejdere i kirken spiste middag for 8680 kr. på Hotel Hans Egedes restaurant i Nuuk, var der en afskedsmiddag for den nu tidligere biskop, Sofie Petersen, og en anden medarbejder.  

Sammen med to ledende medarbejdere fik de den 4. december 2020 fire ostebræt fra restauranten Sarfaliks vinbar, to krogmodnede oksefilet, to linguinepasta, fire skaldyrsbræt og to flasker Ramey Russian River-vin til 1570 kr. 

Middagen for de fire deltagere kostede i alt 3550 kr., svarende til en kuvertpris 887 kr.  

To af de deltagere, der var med til middagen, godkendte bagefter udgifterne til middagen, som de selv deltog i.   

En af dem er stiftskontorchef Mariane Hansen-Heilmann, som forklarer, at der er så få medarbejdere ansat på bispekontoret, at det ikke er muligt at gøre det på andre måder. Men hun understreger, at alle udgifter bliver kontrolleret. 

– Vi er kun fem her på kontoret inklusive biskoppen, og vi er to på kontoret, der er 1. og 2. godkender. Det skal altid igennem to personer. 

Foto i toppen af artiklen: Pelle Rink/Ritzau Scanpix. 

Afspiller nu

Ugens højdepunkter fra Eftermiddag

05:00
06:00