Konservativ sundhedsordfører om app til coronapas: “50 mio. kroner er ikke ret mange penge i den her coronatid”

Kvinde holder mobil med Coronapas. Bevis på at hun er vaccineret. Data er anonymiseret. Model released. Nøgleord: med mundbind vaccination personoplysninger app Corona-pas pas Covid19pas Covid19-pas tjekker tekst til information på og safety sikkerhed ved foran i med tekster sikkerhedsforanstaltning foranstaltning sikkerhed Corona Covid Covid19 Covid-19 virus Covid19virus Covid-19virus Covid19-virus Covid-19-virus Covid-virus Covidvirus Coronavirus Corona-virus krise Covid19krise Covid-19krise Covid19-krise Covid-19-krise Covid-krise Covidkrise Coronakrise Corona-krise krisen Covid19krisen Covid-19krisen Covid19-krisen Covid-19-krisen Covid-krisen Covidkrisen Coronakrisen Corona-krisen smitte Covid19smitte Covid-19smitte Covid19-smitte Covid-19-smitte Covid-smitte Covidsmitte Coronasmitte Corona-smitte foråret 2021 sundhedsvæsenet sundhedsvæsnet sundhedsvæsen infektion sygdom syg vira coronaepidemi corona-epidemi epidemi coronapandemi corona-pandemi pandemiCorona-regler Coronaregler Covid-regler Covidregler Covid19regler Covid19-regler virus-regler virusregler risiko smittespredning genrefoto genre-foto smitten Coronasmitten Corona-smitten Covidsmitten Covid-smitten Coronaapp Corona-app Covid-app Covidapp Covid19app Covid19-app smartphone med mobil Cell phone digital digitalt telefon mobiltelefon mobile cell phones mobile phone apps applikationer programmer program elektronisk nærbillede closeup registrering android androidtelefon android-telefon mobilskærm skærm device devices digitalisering genrefoto genre-foto itløsninger it-løsninger it-løsning itløsning hånd CPR sundhedsydelse sundhedsydelser det den offentlige identifikation ID digital itsikkerhed it sikkerhed cpr-nummer cpr nummer cprnummer personnummer identitet personfølsomme personfølsom data personoplysninger personoplysning personlige oplysninger Statens Serum Institut dokumentation mod Pfizer BioNtech dokument status Coronaudbrud Corona-udbrud Covidudbrud Covid-udbrud vaccine vacciner s

Skrevet af

18. maj 2021

Et flertal af partierne i Folketinget blev i nat enige om en genåbningsaftale, der blandt andet indeholder en udfasning af coronapasset og kravet om mundbind.

“Det er små skridt på vejen, men i den rigtige retning”, siger Per Larsen, der er sundhedsordfører for Det Konservative Folkeparti.

Coronapasset skal udfases i juni. Men den app til coronapas, som er under udvikling, er først klar ved udgangen af maj.

– Er det en god ide at have en app klar i udgangen af maj, når man begynder udfasningen af coronapasset om en måneds tid?

“Nej det kan godt vise sig, at de penge, som er brugt på udviklingen af den app, er store ift. den effekt, vi får af det. Jeg håber jo på, at vi kan udfase coronapasset allerede ved senest i udgangen af juni, for jeg har en forventning om, at smittetallet kommer langt ned inden for kort tid. For vi står et solidt sted”, siger Per Larsen til Radio4 Morgen.

– Er det en fejl at bruge 50 mio. kroner på det?

“Nej for vi kunne have været i en situation, hvor smittetallet kunne have været højere og vi skulle bruge coronapasset i længere tid. Nu er vi bare i den gunstige situation, at vi ikke får behov for det, og så er pengene lidt spildte, men vi ved jo ikke om vi får en tredje bølge i efteråret”, siger han.

– Lige nu har vi en app, min sundhed, som fungerer udmærket til et coronapas. Når vi alligevel skal udfase det om lidt, er det så ikke spild af penge?

“Det kan man altid diskutere. 50 millioner er ikke ret meget i den her coronatid ift. alle de øvrige omkostninger man har”, siger Per Larsen, der er sundhedsordfører for Radio4 Morgen.

Hør interviewet med Per Larsen, der er sundhedsordfører i Det Konservative Folkeparti, her:

Peder Hvelplund, der er corona-ordfører for Enhedslisten, var ikke begejstret for appen til coronapas til at begynde med. Men han mener ikke umiddelbart, at pengene er spildt – selvom det er planen at udfase coronapasset allerede i juni.

“Der er ikke skade ved, at man har det. Så kan man diskutere, om vi skulle have investeret i det fra starten, men nu har man gjort det, og der synes jeg den løsning man har lavet ser ret fornuftig ud”, siger han til Radio4 Morgen.

Der er stadig tidspunkter, hvor det kan blive aktuelt at bruge det, mener han:

‘”Det ville stadig skulle bruges i forbindelse med rejser fx, så derfor kan det være et godt redskab. Man kan ikke afvise, at det kan blive aktuelt igen”, siger han til Radio4 Morgen

– Kunne vi have brugt de 50 mio. kroner anderledes og bedre?

“Den app, der er lavet, er ret sikker, og du kan bruge den i forbindelse med at skulle ud og rejse”, siger han.

– Hvorfor ikke bare bruge minsundhed?

“Der står dit CPR-nummer for eksempel. Med den nye app vil det kun fremgå, om du har coronapas eller ej. Det vil ikke fremgå, om det er fordi, du er vaccineret, testet eller har været syg tidligere. Dit navn og CPR-nummer vil ikke fremgå. Så der en langt større databeskyttelse ved den, end den løsning, man har i dag”, siger han.

– Men hvis argumentet er at bruge det til rejser, så er det vel lige gyldigt, at der står et CPR-nummer – det står også på et almindeligt pas?

“Ja, men jeg synes det er fornuftigt, at de sundhedsdata der ligger i forbindelse med et coronapas, alene ligger som noget, du viser. Men der er ikke andre, der skal have adgang til de data. Og det skal ikke afvises, at når du rejser i EU, hvor man anerkender den model, at der er andre lande, hvor man skal bruge et coronapas”, siger han.

Hvilke lande vides ikke endnu, men der er ved at blive lavet en aftale mellem EU-lande omkring brug af coronapas.

Hør interviewet med Peder Hvelplund, der er coronaordfører for Enhedslisten, her:

Coronapasset vil efter planen begynde at blive udfaset i juni. Samtidig lempes reglerne, så man fra 21. maj ikke længere behøver at vise coronapas ved indgangen til biblioteket eller til foreningsidræt. Man vil dog stadig skulle have et gyldigt coronapas.

Afspiller nu

RADIO4 MORGEN

04:05
07:00