Kongehusekspert: Kronprins Frederik bliver en mere uformel konge

Mischa Schoemaker/SIPA/Ritzau Scanpix

Skrevet af

1. januar 2024

Steffan Axelsen

stax@radio4.dk

Dronning Margrethe abdicerer den 14. januar og overlader tronen til sin søn.

Når det sker, vil kronprins Frederik få titlen som kong Frederik X.

Hidtil har kronprinsen skabt sig et billede som et charmerende medlem af kongefamilien, der er i øjenhøjde med danskerne og ikke er bange for at snøre løbeskoene i selskab med motionister rundt om i landet.

Det står dog lidt i kontrast med de egenskaber, de fleste forbinder dronning Margrethe med.

Men kongehusekspert og lektor på Professionshøjskolen Absalon Lars Hovbakke Sørensen er ikke nervøs for, at kronpris Frederik endnu ikke er gearet til rollen som konge.

- Men det er klart, at der vil være en forskel i den måde, dronning Margrethe er dronning på, og den kommende konges måde at være konge på, fortæller han og uddyber:

- En af de store forskelle er, at dronningen er supergod til at interessere for og have stor viden om alle mulige ting. Hun er også en god taler, hvilket vi igen så i hendes 52. nytårstale.

- Den kommende kong Frederik har derimod andre stærke sider - deriblandt at være mere folkelig. Og det taler meget godt ind i tidens ånd, hvor Kongehuset skal være mere i øjenhøjde med danskerne, fortæller Lars Hovbakke Sørensen.

Hør interviewet med Lars Hovbakke Sørensen her:

En del af kronprins Frederiks charme kan ende blegne bag en ny facade, når rollen som konge venter.

- Det med at folk synes, at han er en vældig flink fyr, når de taler med ham på tomandshånd, kan han jo ikke videreføre på samme måde, når han bliver konge. Der skal han være mere distanceret og ophøjet.

- Men han vil uden tvivl fortsætte med at være endnu mere uformel end hans mor, lyder prognosen fra Lars Hovbakke Sørensen.

Afspiller nu

A-Z

01:00
05:00