De tre største kommuner genkender ikke, at jødiske elever bliver udsat for chikane i modtageklasser. Folketinget gav i december særtilskud til jødisk privatskole til at optage børn fra Israel, fordi der var frygt for chikane fra andre elever.
I landets tre største kommuner genkender de ikke, at der skulle være en udfordring med, at børn fra Israel bliver udsat for chikane i de kommunale modtageklasser.
Det fremgår af en rundspørge til børne- og ungeforvaltningen Odense, Aarhus og Københavns Kommune.
- Vi har ikke hørt eksempler fra modtagerklasser om, at israelske børn ikke skulle kunne trives og modtage undervisning i modtagerklasser, siger Katrine Hassenkam (Ø), der er en del af Børne- og Ungdomsudvalget i Københavns Kommune.
I december 2023 gav folketingets Finansudvalg et særtilskud på 1,5 millioner kroner til den jødiske privatskole Carolineskolen i København.
Tilskuddet kom efter en henvendelse til Styrelsen for Undervisning og kvalitet fra Carolineskolen. Efter Hamas’ terrorangreb i Israel den 7. oktober sidste år, havde skolen fået flere børn fra Israel, der ønskede at blive optaget på skolen.
Derfor havde skolen brug for penge til at optage omkring 30 nye elever, fordi der i følge skolelederen var en “begrundet bekymring” for, at de israelske børn ville blive udsat for chikane fra de børn, der kommer fra områder, som er i konflikt med Israel.
- Jeg vil godt anfægte præmissen om, at israelske børn ikke skulle kunne indgå i de danske almene folkeskoler og modtageklasser, siger Katrine Hassenkam, der understreger at folkeskolen skal kunne rumme alle elever.
Hun anerkender dog, at nytilkomne israelske forældre foretrækker at sende deres børn på den jødiske privatskole i en tid med stigende antisemitisme.
- Der finder man fælles sprog og kultur, og det kan jeg godt forstå, at man søger, når man kommer som tilrejsende fra et konfliktfyldt område. Men vi har som politikere i Børne- og Ungdomsudvalget ikke noget grundlag for at antage, at israelske børn ikke skulle kunne indgå i de kommunale modtageklasser, siger hun til Radio4.