Kommunal havn har tjent millioner på skandaliseret miljøvirksomhed

Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Skrevet af

15. januar 2024

Tobias Hansen Bødker

tohb@radio4.dk

Nordic Waste er blevet en så stor kunde for Randers Havn, at firmaet alene står bag de senere års vækst i skibstrafikken til havnen. Havnedirektør forbereder sig nu på at miste millionindtægt.

Den østjyske virksomhed Nordic Waste, der er ejet af mangemilliardæren Torben Østergaard-Nielsen, er de seneste år blevet en stor kunde for den kommunalt ejede havn i Randers. 

Det viser en opgørelse fra Randers Havn sendt til Radio4. 

Siden 2020 er der blevet sejlet så meget jord til Nordic Waste med skib, at virksomheden på få er blevet en af de største kunder i skibstrafikken til Randers Havn. 

Mere end hver tredje af alle de skibe, der anløb i Randers Havn i 2023, sejlede til havnen for at aflevere gods til Nordic Waste, viser opgørelsen.  

Ifølge havnedirektør John Morgen har den kommunalt ejede selvstyrehavn de seneste fire år omsat for 8,5 mio. kr. på handlen med Nordic Waste, der i perioden har stået for en femtedel af al skibstrafik til havnen. 

- Det var da rare penge af have. Selvfølgelig er det altid træls, når man mister noget godsmængde, men det er ikke sådan, at vi sidder tilbage og tænker, hvad vi nu gør, siger John Morgen til Radio4. 

Sidste år blev der sejlet 1,6 mio. tons gods til Randers Havn fra alle havnens kunder. Heraf stod Nordic Waste for næsten 600.000 tons sejlet.  

- Selvfølgelig har det haft den betydning, at det har været et rigtigt godt år (for havnen, red.), siger John Morgen. 

I december blev Nordic Waste ramt af et kraftigt jordskred, der har skabt frygt for, at tonsvis af forurenet jord kan ende i vandmiljøet.  

Situationen er blevet betegnet som “en tikkende bombe” under vandmiljøet af miljøminister Magnus Heunicke (S). 

Anløbslisten fra Randers Havn viser, at de senere års vækst i skibstrafikken til havnen alene kan tilskrives Nordic Waste. 

Uden virksomheden havde der været en tilbagegang fra 2020 til 2023 på 21 pct. i skibstrafikken. 

Daniel Madié (K), der er formand for havnens bestyrelse og byrådsmedlem i Randers, ser en ny mulighed for havnen, hvis Nordic Waste ikke genoptager driften. 

- Randers Havn har også en stor indtægtskilde i vores egen jordtip. Vi tjener penge på at modtage jord ude i vores havn. Der kan man sige: den enes død, den andens brød, siger Daniel Madié. 

Udsigten til mistede millionindtægter for Randers Havn er langt fra den eneste måde, Nordic Waste-skandalen trækker økonomiske sport. 

I december sendte firmaet de ansatte hjem, da driften blev indstillet. De er siden blevet fyret. 

I øjeblikket betaler Randers Kommune millionregningerne for oprydningen efter jordskredet. Miljøministeriet har varslet et muligt påbud mod Nordic Waste, der skal tvinge firmaet til at stille en økonomisk garanti til oprydningen. 

Nordic Waste har ikke ønsket at svare på, om virksomheden forventer at genoptage driften i fremtiden.  

 

Afspiller nu

Eftermiddag

13:05
16:00